Ook ouderenpartij 50PLUS en Groep de Mos leggen zich niet neer bij komst Zuid-Hollands windmolenpark

Windmolens op zee bij Noordwijk
Windmolens op zee bij Noordwijk © ANP
DEN HAAG - Ouderenpartij 50PLUS en Groep de Mos leggen zich niet neer bij het besluit van het kabinet om een groot windmolenpark te bouwen voor de kust van Katwijk en Noordwijk. Eerder gaf onder andere de gemeente Katwijk aan tegen het plan te zijn.
'Los van het feit dat windmolens op subsidie draaien en onvoldoende rendement leveren, komen de windmolens absoluut veel te dicht bij de Zuid-Hollandse kust. Ook hebben ze veel negatieve bijwerkingen', stellen 50PLUS-politicus John Struijlaard en Richard de Mos, fractievoorzitter van Groep de Mos, in een gezamenlijke verklaring.
'Zo blijkt uit onderzoek dat het slecht is voor toerisme. Zo'n zes procent van de strandgangers zal niet meer naar het strand komen als zij moeten uitkijken op horizonvervuilende windmolens. Daarnaast hebben windmolens een negatief effect op de visserij en geven windmolens overlast met felle knipperlichten die 's avonds niet uit mogen.'

Grote windmolenparken voor kust

Beide partijen verzoeken de Provinciale Staten Zuid-Holland en de gemeente Den Haag er bij het kabinet op aan te dringen af te zien van de realisatie van de windmolenparken.
De ministerraad maakte vrijdag bekend dat het kabinet ondanks protesten van kustgemeenten als Noordwijk en Katwijk twee grote windmolenparken voor de kust gaat bouwen. Het park voor de Zuid-Hollandse kust komt tussen de 18,5 en 22 kilometer in zee te liggen en zal te zien zijn vanaf een groot gedeelte van de kust.

Katwijk niet blij

De gemeente Katwijk reageerde not amused op het nieuws. Burgemeester Jos Wienen gaf afgelopen weekend aan dat de gemeente haar bezwaren sowieso nog eens naar voren gaat brengen tijdens de reactieprocedure, die in augustus start. Ook zal via overleg met leden uit de Tweede Kamer nog geprobeerd worden de bouw tegen te houden.
De extra windmolens zijn nodig om een doelstelling van het kabinet te halen om in 2023 16 procent duurzame energie te hebben in Nederland. De windmolenparken moeten binnen enkele jaren klaar zijn. Windmolens dichter bij de kust zijn goedkoper dan verder weg, het alternatief waar de kustgemeenten voor pleiten.