Deel moslims viert Suikerfeest vanwege eind ramadan

Het einde van de ramadan wordt gevierd met het Suikerfeest (archieffoto)
Het einde van de ramadan wordt gevierd met het Suikerfeest (archieffoto)
REGIO - Een deel van de moslims in Nederland viert dinsdag het eind van de ramadan met het Suikerfeest. Vooral voor Nederlanders van Turkse komaf is dinsdag het slotakkoord van een maand vasten.
Nederlanders met Marokkaanse wortels vieren het zogeheten Kleine Feest een dag later. Ook moslims die een andere achtergrond hebben, passen het moment van de viering veelal aan op de gebruiken in het land van herkomst.
Belijdende moslims bezoeken tijdens Suikerfeest 's ochtends de moskee en brengen de rest van de dag door met familiebezoeken. Het feest staat in het teken van lekker eten, vooral veel zoetigheden en het geven van cadeautjes.

Eerste maansikkel

De datum van het Suikerfeest wordt bepaald aan de hand van het zien van de eerste maansikkel, dus vlak na de nieuwe maan. Daardoor schuiven de ramadan en het Suikerfeest ieder jaar steeds tien dagen naar voren. Moslims hadden het de afgelopen maand extra zwaar tijdens de vastenmaand, omdat die nu precies viel tijdens de langste dagen van het jaar. Ze mogen tijdens de ramadan alleen eten als de zon onder is.