Pas op! Vijf tips om teken te voorkomen bij je huisdier

DEN HAAG - Niet alleen mensen moeten uitkijken voor teken in de zomer. Ook je hond of kat kan gebeten worden. Teken zijn vervelende parasieten die ook nog eens verschillende ziekten kunnen overdragen. De teken die in Nederland voorkomen, maken je huisdier over het algemeen niet ziek. In landen als Frankrijk komt een andere tekensoort voor die wel gevaarlijk kan zijn voor je huisdier. Uitkijken dus! Vijf tips wat je moet doen bij teken van de Delftse dierenarts Pieter Haringsma.
1. Voorkomen is beter dan genezen: Bereid je huisdier voor op de reis door een paar dagen voordat je op vakantie gaat een pad te plaatsen of het beestje een tablet te geven. Zo is hij drie maanden beschermd tegen tekenbeten.

2. Als je een teek voelt dan heeft de teek zich vaak al flink volgezogen. Je kunt de teek het beste verwijderen met een tekenhaakje of speciale tekenpincet. Gebruik nooit je handen of een gewone pincet om de teek te verwijderen want dan blijft vaak de kop van de teek in de huid zitten!

3. Pak de teek met de pincet zo dicht mogelijk op de huid van uw huisdier en verwijder het met een draaiende, trekkende beweging. Plet daarna de teek, zodat hij niet meer aan de wandel kan.

4. Na het verwijderen blijft vaak een paar dagen een bobbeltje zitten. Dit is een irritatie van de tekenbeet en betekent niet dat je huisdier ziek is. Deze bult verdwijnt vanzelf.

5. Indien de kop toch is blijven zitten, zal deze eruit moeten zweren net als een diepe splinter. Bij ziekteverschijnselen na het hebben van teken (bijv. sloomheid/koorts/stram lopen) is het zaak snel een dierenarts te raadplegen. Ga bij twijfel altijd naar de dierenarts!
Deel dit artikel: