Zwammerdam-schip uit Romeinse tijd terug naar huis in Alphen aan den Rijn

De schepen werden gevonden in de jaren 70 in Zwammerdam
De schepen werden gevonden in de jaren 70 in Zwammerdam
ALPHEN AAN DEN RIJN - Het is een bijzonder moment voor Alphen aan den Rijn: Eén van de zes beroemde Zwammerdam-schepen uit de Romeinse tijd komt terug naar huis. In de jaren '70 zijn drie kano's en drie zogenoemde platbodems gevonden in Zwammerdam. Een historisch hoogtepunt destijds.
De schepen waren zo'n 1700 jaar oud toen ze werden gevonden. 'Dat was veertig jaar geleden écht een sensatie,' zegt archeologe Yvonne Lammers. 'Het is nog steeds heel bijzonder dat er zes schepen bij elkaar gevonden worden in zo'n goede staat.' De historische vondst was destijds zó bijzonder, dat zelfs koningin Juliana een kijkje kwam nemen.
Themapark Archeon mag de Zwammerdam-schepen nu tentoon stellen. Tot nog toe waren ze al die jaren onzichtbaar voor het publiek. 'Dit is voor Zuid-Holland natuurlijk heel bijzonder,' vertelt een blije Jack Veldman, directeur van het Archeon in Alphen aan den Rijn. 'Dit is voor de geschiedenis geweldig. En dat wij daar onderdeel van mogen zijn is een bijzondere eer.'

Rest van de Zwammerdam-vloot

Voorlopig is nog maar één van de gevonden kano's in het Archeon te zien: de Zwammerdam 5. Uiteindelijk is het de bedoeling dat ook de vijf andere schepen naar Alphen aan den Rijn worden gehaald. Als alles meezit kan die Alphense droom binnen een paar jaar gerealiseerd zijn. 'Wij zijn er in ieder geval al heel trots op dat we deze kano nu kunnen laten zien,' aldus archeologe Lammers.