BMX: Maddox van Deene uit Zoetermeer is Nederlands Kampioen

De kersverse Nederlands Kampioen traint bijna elke dag
De kersverse Nederlands Kampioen traint bijna elke dag © Bianca van Deene
ZOETERMEER - Waar menig kind op 3-jarige leeftijd nog niet zonder zijwieltjes kan fietsen, zat Maddox van Deene uit Zoetermeer al op een BMX. Inmiddels is hij 8 jaar, doet hij al vijf jaar aan BMX'en en mag hij zich sinds kort zelfs Nederlands Kampioen noemen.
'Als je heel hoog gaat, dan geeft dat een kick', vertelt Maddox enthousiast over de sport waar hij zo goed in is: racen op de BMX. Hij is geen BMX'er die allerlei trucjes uithaalt, maar hij probeert op een racebaan de allersnelste te zijn. Afgelopen weekend deed hij dit tijdens het NK Time Trial in Luyksgestel.
Op zo'n racebaan begint het allemaal voor het starthek, op de startheuvel. Na de start moeten de BMX'ers zo snel mogelijk over de baan heen fietsen, waarbij zij meestal drie bochten en vier rechte stukken moeten zien te bedwingen. De hoogte ingaan vindt Maddox hierbij het allerleukst.

Strenge trainingen

Om de snelste te zijn traint Maddox bijna elke dag. Hij traint niet alleen met zijn trainer, die volgens Maddox 'leuke, goede en strenge trainingen' geeft, maar ook vaak alleen. Tijdens zijn trainingen komen verschillende onderdelen van het BMX-racen aan de orde. Hij traint zijn start, maar ook zijn snelheid op de baan. Hiervoor traint hij zijn benen ook wel eens zonder zijn BMX, om deze zo sterk mogelijk te maken.
OOK KAMPIOEN? GEEF JE OP!