RIVM: 'Vaker longklachten voor buren intensieve veehouderij'

Kipkluifje
Kipkluifje © ANP
DEN HAAG - Mensen die dicht in de buurt wonen van intensieve veehouderij hebben vaker last van hun luchtwegen. Het gaat om klachten als hoesten, piepende adem en andere luchtwegklachten. Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Uit het onderzoek blijkt dat de longfunctie van omwonenden in een gebied met veel koeien, kippen en varkens met 2 tot 5 procent afneemt. De verminderde longfunctie is vooral te zien bij mensen die binnen een straal van 1 kilometer wonen van vijftien of meer bedrijven.
Hoeveel mensen er in onze regio in zo'n situatie wonen is niet duidelijk. Heel Zuid-Holland kent ongeveer 1350 melkveehouderijen.

Longontsteking rond kippen

Rond een pluimveehouderij is de kans op een longontsteking iets groter. De verhoogde concentratie van ammoniak kan leiden tot een verminderende longfunctie. Dit is niet een direct gevolg van de ammoniak, stellen de onderzoekers, maar een gevolg van de fijnstofdeeltjes die ontstaan als ammoniak reageert met andere stoffen in de lucht.
Het RIVM heeft drie jaar gewerkt aan het onderzoek, dat werd gehouden in Oost-Brabant en Noord-Limburg. Aan het onderzoek deden 2500 omwonenden mee. Overigens bleek ook dat de kans op astma juist kleiner is bij mensen die in agrarisch gebied wonen dan bij stadsbewoners.