Derde aardwarmteproject Westland volgend jaar van start

© WOS
WESTLAND - Het Westland krijgt een derde aardwarmteproject. Als de banken akkoord gaan met de financiering kan er vanaf volgend jaar warmte uit de grond worden gewonnen onder een terrein naast de bloemenveiling in Honselersdijk. Flora Holland is één van de initiatiefnemers, samen met een groot aantal tuinders. Dat meldt onze mediapartner WOS.
Er zijn al twee
in
, maar bij het zogeheten Trias Westland wordt dieper geboord dan ooit: maximaal vier kilometer. Het doel is om heet water uit de grond te halen zodat tuinders daar gebruik van kunnen maken voor de verwarming van hun kassen.
Voordat er op 4 kilometer diepte geboord gaat worden, onderzoekt Trias Westland of er ook al voldoende energie te winnen is op 3 kilometer diepte. Daarna wordt er doorgeboord. Mocht de Trias-laag op 4 kilometer diepte dan toch niet geschikt blijken, dan wordt er teruggeschakeld naar de Onder Krijt-laag op 3 kilometer diepte.

Warmte voor 25.000 tot 40.000 huishoudens

Het project heeft een productiecapaciteit van 25 tot 45 MegaWatt thermische energie. Ter vergelijking: dat is genoeg warmte voor 25.000 tot 40.000 huishoudens per jaar. Daarmee wordt 25 tot 40 miljoen kubieke meter gas bespaard en dat staat weer gelijk aan een uitstoot van 40.000 tot 64.000 ton CO2 die niet de lucht in gaat.
Het project telt drie initiatiefnemers, Royal Flora Holland, afvalverwerkings- en energiebedrijf HVC en Westland Infra. De deelnemers aan het project, tientallen tuinders, zijn mede-eigenaar, en zij worden na 15 jaar via een coöperatie volledig eigenaar.