Kosten nieuwe damwand Zwammerdam rijzen de pan uit: ruim 2,7 miljoen euro duurder

© Harry van der Pol
ZWAMMERDAM - De kosten van de nieuwe damwand langs de Oude Rijn tussen Zwammerdam en Bodegraven zijn gigantisch opgelopen. Door geblunder van de vorige aannemer gaat het project geen 8 ton kosten, maar 3,5 miljoen euro.
De werkzaamheden bij Zwammerdam zijn onlangs hervat. Sinds maart 2015 lagen ze stil, omdat de vorige aannemer failliet was gegaan. Toen bleek ook, dat de vorige aannemer te korte planken had gebruikt. De oevers begonnen te verzakken en te verschuiven.
De weg, Buitenkerk geheten, werd afgesloten voor autoverkeer en er kwamen zandzakken.
De nieuwe aannemer, de Beens Groep uit Genemuiden, is onlangs begonnen om het project alsnog uit te voeren. Het nieuwe bouwplan is veel behoedzamer. Zo komt er eerst een tijdelijke damwand, dan wordt er een bouwkuip gemaakt en dan pas worden de oude planken van vijf meter vervangen door de definitieve damwand met planken van twaalf meter. Bij de huizen wordt niet getrild maar worden de planken de grond in gedrukt. Dit veroorzaakt minder overlast.

Schade verhalen

De provincie Zuid-Holland spreekt van ‘maatregelen die de kans op schade minimaliseren’. De provincie probeert alle schades te verhalen bij de curator van de failliete aannemer en bij het ingenieursbureau dat destijds het oorspronkelijke bouwplan had goed gekeurd.
Maart volgend jaar moet de versteviging van de oevers tussen Zwammerdam en Bodegraven zijn afgerond. Dan moet ook het autoverkeer weer gewoon over de Buitenkerk kunnen rijden.