Hockey: G1 van Hudito uit Delft wordt eerste tijdens Special Olympics

De G1 (links) en alle G-hockeyers van Hudito bij elkaar (rechts)
De G1 (links) en alle G-hockeyers van Hudito bij elkaar (rechts) © Hudito
DELFT - De spelers van de G1 van Hudito uit Delft zijn eerste geworden tijdens de Special Olympics in Nijmegen. De G1 is een achttal dat wordt gevormd door spelers met een verstandelijke beperking.
'Het toernooi was een grote
happening
' volgens coach Jorrit Rispens. De beste G-spelers van Nederland kwamen hier een weekend bij elkaar om te hockeyen, maar ook om een gezellig weekend te beleven met elkaar.
De Special Olympics is een driedaags toernooi. Op vrijdag vertrokken de spelers uit de G1 richting Nijmegen, waar zaterdag en zondag gehockeyd werd. Zondag keerden de spelers - als kersverse kampioenen - aan het eind van de dag weer terug richting Delft.
Bekijk hier hoe de G1 kampioen werd tijdens de Special Olympics:

Een aanwinst voor het sociale leven

Het sociale aspect van hockey is voor Rispens het belangrijkst. 'De G1 is een echt vriendenteam. De spelers zijn niet alleen gedreven, maar ook gezellig', aldus de coach.
Hij legt uit dat zijn spelers wat betreft het sociale aspect gegroeid zijn de afgelopen jaren. Rispens: 'Waar eerst een aantal aparte groepjes bestond, doet iedereen nu veel samen. Ook buiten het hockeyveld om.' De coach van de G1 ziet hockey als een aanwinst voor het sociale leven van de spelers, die hij samen met Karin Koop coacht.

Van scheidsrechter tot coach

Als trainer kwam Rispens tijdens een zaalhockeytoernooi in Rijswijk in aanraking met G-hockey. Hij floot hier als scheidsrechter een wedstrijd en kreeg van omstanders te horen dat hij hierbij erg goed met de spelers omging. Vervolgens werd hij gevraagd om als trainer van een G-hockeyteam aan de slag te gaan.
En zo geschiedde. Inmiddels is Rispens al ruim drie jaar trainer en één jaar coach van de G1 van Hudito en hij kan goed opschieten met de spelers uit dit team, die hij zo nu en dan graag in het ootje neemt.

Een beetje streng, doch rechtvaardig

Rispens maakt niet alleen maar grapjes, soms vindt hij het ook nodig om streng te zijn. Bijvoorbeeld wanneer hij de concentratie onder zijn spelers ziet afnemen. 'Ik probeer ze nuttige dingen bij te brengen. Ik wil ze bepaalde basistactieken en -technieken leren om voorsprong op hun tegenstander te hebben en dan moeten ze natuurlijk wel opletten', aldus de coach.
'Maar ik ben niet al te streng', voegt hij hier al snel aan toe. Het belangrijkste is volgens hem dat zijn spelers doen wat ze kunnen. Een 'beetje streng, doch rechtvaardig' noemt hij zichzelf daarom.

G-hockey voor iedereen

Volgens Rispens wordt te vaak - ten onrechte - gedacht dat een verstandelijke beperking een belemmering is om te sporten, terwijl sport volgens hem voor iedereen toegankelijk zou moeten zijn. Rispens: 'Hoewel G-hockey in opkomst is, wordt deze sport in Nederland nog vaak als ondergeschoven kindje beschouwd.'
De coach van Hudito is er trots op dat de hockeyvereniging in Delft zo veel aandacht besteedt aan deze vorm van hockey. Rispens: 'De club heeft maar liefst vijf G-hockeyteams die bovendien goed begeleid worden.'
OOK KAMPIOEN? GEEF JE OP!