Oud-commissaris van de koningin vertrekt tijdelijk naar Friesland

Joan Leemhuis-Stout in het midden als voorzitter 4 en 5 mei comite. Links Premier Mark Rutte en rechts David Grossman bij start Bevrijdingsdag in Vlissingen.
Joan Leemhuis-Stout in het midden als voorzitter 4 en 5 mei comite. Links Premier Mark Rutte en rechts David Grossman bij start Bevrijdingsdag in Vlissingen. © ANP
DEN HAAG - De oud-commissaris van de koningin in de provincie Zuid-Holland Joan Leemhuis-Stout vertrekt tijdelijk naar Friesland. De 70-jarige volgt vanaf september commissaris John Jorritsma op, die burgemeester van Eindhoven wordt.
Leemhuis-Stout blijft aan als commissaris in het hoge noorden totdat de officiële opvolger van Jorritsma is voorgedragen en benoemd.
Leemhuis-Stout was van 1994 tot 1999 commissaris van de koningin in Zuid-Holland. De commissaris moest vertrekken toen bleek dat de provincie geleend geld aan een noodlijdend bedrijf (Ceteco) had gegeven zonder dat Provinciale Staten daarvan wist. In 2015 was de VVD'er waarnemend burgemeester van Leidschendam-Voorburg.