Vlag halfstok bij ministerie van Defensie tijdens Srebrenica herdenking Den Haag

De Srebrenica herdenking in 2014
De Srebrenica herdenking in 2014 © ANP
DEN HAAG - Bij de herdenking van de val van de Bosnische enclave Srebrenica, komende maandag op het Plein in Den Haag, hangt de vlag op het ministerie van Defensie voor het eerst halfstok. Voortaan gebeurt dat bij elke herdenking, meldt het ministerie vrijdag.
Maandag worden de bijna 8400 moslimmannen en -jongens herdacht die in 1995 omkwamen tijdens de val van Srebrenica. De moslimenclave, die werd berschermd door de Nederlandse militairen van Dutchbat III, werd toen op gewelddadige wijze ingenomen door het Bosnisch-Servische leger.
De vlag gaat op verzoek van een delegatie van Dutchbatters halfstok. De vraag werd twee weken geleden tijdens Veteranendag in Den Haag gesteld aan premier Mark Rutten en Defensieminister Jeanine Hennis, die er direct gehoor aan gaven. Overigens hangt op 11 juli de vlag op het ministerie van Defensie sowieso halfstok, in verband met de twee militairen die woensdag omkwamen in Mali.

Sprekers

Burgemeester Jan Hoekema van Wassenaar en Alma Mustafic, dochter van Rizo Mustafic, electricien van het Dutchbatbataljon spreken tijdens de herdenking op het Plein, die om 15.00 uur begint.