Tom Vandermot wint EK western reining met paard uit Woubrugge

Tom Vandermot samen met zijn familie na het behalen van zijn titel
Tom Vandermot samen met zijn familie na het behalen van zijn titel © Giomani Puts
WOUBRUGGE - Tom Vandermot is met zijn hengst Colonel WR San Jo Europees kampioen western reining geworden. 'Ik verwachtte de top 5, maar de overwinning is geweldig'. De 24-jarige Vlaming traint vier maal per week met zijn paard bij de Goldenwaystables in Woubrugge.
Vandermot won donderdag met zijn 9-jarige paard het Europees kampioenschap western reining. Dit is een sport waarbij de ruiter met losse teugels zijn paard ment. Dit komt voort uit de manier waarop in het Wilde Westen cowboys de koeien bij elkaar houden op de prairie.

Het juryoordeel

De jury was onder de indruk van het paard. 'Zijn spin en sliding stops zijn het sterke punt. Bij een sliding stop moeten kracht en snelheid worden samengebracht om het paard te laten stoppen. Colonel kan heel gecontroleerd stoppen en wel tot 10 meter doorglijden,' legt Vandermot uit. Tekst loopt door na beelden.

Het kampioenschap vond plaats op de Roleski Ranch in Polen, waar 18 ruiters streden om de titel. Vandermot eindigde uiteindelijk met landgenoot Steve Vannietvelt met 215 punten op de eerste plek. Daarop moesten beide ruiters hun proef opnieuw aan de jury vertonen en werd Tom uitgeroepen tot Europees kampioen in de klasse intermediate non pro.

Hoe het begon

Vandermot begon met het paardrijden toen hij twaalf jaar oud was. Samen met zijn buurman bracht hij een bezoek aan een wedstrijd en hij was meteen verkocht. Inmiddels rijdt Tom al 6 jaar op zijn Colonel WR San Jo en is dit paard zijn favoriet geworden. 'Colonel heeft altijd zin om voor mij te werken, hij is niet snel geïrriteerd en heeft in zes jaar nog niks geks gedaan.'
'Het geheim zit hem in de kalmte die ik overbreng op mijn paard en het feit dat ik hem door en door ken,' zegt hij. We trainen vier keer per week samen in Woubrugge bij Goldenwaystables. Dit is het bedrijf van de familie van mijn vriendin. De andere dagen van de week werk ik als hoefsmid en woon ik bij mijn ouders in het Vlaamse Hasselt,' zegt hij.

Toekomstplannen

Het volgende doel voor Vandermot is het Wereldkampioenschap. 'De top vijf van de wereld zou mooi zijn, want die kans zit er zeker in. Om de titel te behalen moet ik aan minimaal zeven wedstrijden in Europa meedoen. Per wedstrijd wordt een geldbedrag gegeven aan de winnaar en de winnaar met het hoogste prijzengeld aan het eind van het seizoen mag zich wereldkampioen noemen, zegt hij.'
In de toekomst wil Tom zich meer gaan richten op de Verenigde Staten, waar het western rijden veel populairder is. Op de vraag of hij dan met smeden stopt zegt hij: 'Ik denk dat het smeden en rijden prima naast elkaar kunnen blijven bestaan.'
BEN JE OOK KAMPIOEN? GEEF JE OP!