Den Haag stopt nog eens 3,5 miljoen in vernieuwing haven Scheveningen

DEN HAAG - Nog eens 3,5 miljoen euro stopt de gemeente Den Haag in de haven van Scheveningen om het gebied nog aantrekkelijker te maken voor bedrijven en grote evenementen.
Nog maar een paar jaar geleden leek het erop dat de gemeente het gebied rond de haven vooral zag als een plek waar nieuwe woningen zouden moeten komen. Nu staat bedrijvigheid weer voorop. ‘Te lange tijd is dit gebied onvoldoende gezien als een gebied met economische potentie', zegt de Haagse wethouder Karsten Klein (CDA). 'Een economisch motorblok voor de Haagse economie waar veel ondernemers hun bedrijfsvoering leiden en waar veel mensen uit onze stad een baan kunnen vinden.'
Daarom presenteerde Klein enige tijd geleden al een plan, ‘Scheveningen haven is en blijft haven’, met daarin een ‘herwaardering’ voor de economische activiteiten. Uit een brief die hij vandaag aan de gemeenteraad stuurde, blijkt dat de nieuwe koers effecten heeft.

Meer bedrijvigheid

Het Topzeilcentrum staat inmiddels in de steigers en de bedrijvigheid neemt toe. Zo wordt binnenkort een zeewierboerderij voor de kust in gebruik worden genomen. Ook wordt een experiment gehouden om energie uit golven om te zetten in elektriciteit. Verder komt ook de benedenverdieping van het voormalige kantoor van Norfolkline beschikbaar voor de vestiging van kennisinstellingen en startups. Het voormalig marechausseehuisje wordt omgevormd tot een horecapaviljoen.
Daar bovenop wordt de komende tijd nog eens 3,5 miljoen geïnvesteerd om het gebied nog aantrekkelijker te maken voor evenementen en bedrijvigheid. Er komen meer drijvende steigers, een extra kraan om boten in en uit het water te tillen en het aantal passantenplaatsen in de Tweede Haven wordt uitgebreid. Verder wordt het gebied aantrekkelijker gemaakt voor evenementen.

Grotere boten

Klein hoopt met dat bedrag ook Scheveningen aan te prijzen als ideale plek voor het aanleggen van grotere boten. Zo kunnen eventueel zelfs kleine cruiseschepen hier een plek vinden, zegt hij. De North Sea Regatta zou kunnen worden uitgebreid naar een groter evenement, te vergelijken met de Sneekweek.