Stukje wereldgeschiedenis gevangen in straatnaam Den Haag: Laan van Reagan en Gorbatsjov

DEN HAAG - Het fietspad over de Haagse Koekamp bij het Centraal Station in Den Haag heet vanaf maandagmiddag Laan van Reagan en Gorbatsjov. De twee voormalige wereldleiders Ronald Reagan (1911-2004) en Michail Gorbatsjov (1931) speelden een belangrijke rol bij het beëindigen van de Koude Oorlog en worden daarom geëerd.
De naam werd onthuld door wethouder Boudewijn Revis en raadslid Jeltje van Nieuwenhoven. Het fietspad is volgens het college van burgemeester en wethouders geschikt omdat de plek en de vorm van het pad goed passen bij de naam. Het pad ligt in het verlengde van de Laan van Europa. Ook ziet de weg er van boven uit als een hoefijzer, wat het samenkomen van Oost en West mooi symboliseert.

'De vernoeming is nu actueler dan ooit. Toevallig en ook zorgwekkend', zegt Revis. 'Er is behoefte aan wereldleiders zoals Reagan, die zijn defensie op orde hield, maar tegelijkertijd de dialoog met Gorbatsjov is aangegaan om een duurzame vrede te realiseren.'

Haagse Koude Oorlog

De naam voor het fietspad leidde bijna tot een Koude Oorlog in de Haagse gemeenteraad. De VVD wilde een Ronald Reaganlaan vanwege zijn rol in het beëindigen van de Koude Oorlog. Partijen als de PvdA, D66 en het CDA staken daar een stokje voor. Zij vonden dat een aantal onderdelen van de buitenland politiek van de voormalige president van Amerika, niet hebben bijgedragen aan de wereldvrede.

Vervolgens kwam er een compromis-motie waarin werd voorgesteld om niet alleen Reagan te prijzen voor zijn rol bij de beëindiging van de Koude Oorlog maar ook Gorbatsjov. Ze zouden samen op een straatnaambordje moeten komen. 'Nou dit is een beetje polderachtig opgelost, want niemand heeft echt zijn zin gekregen', zei Van Nieuwenhoven maandag.
Deel dit artikel: