Tramtunnel dicht voor groot onderhoud tramnetwerk Haagse binnenstad

Archieffoto
Archieffoto
DEN HAAG - In verband met groot onderhoud aan het tramnetwerk in de binnenstad van Den Haag sluit de HTM vanaf 1 augustus de tramtunnel twee weken lang. De rails worden vernieuwd.
Daarnaast gaat vanaf zondag het kruispunt Prinsegracht-Brouwersgracht volledig op de schop. Daar is het spoor na twintig jaar versleten. Ook de verkeerslichten worden aangepakt, door de gemeente Den Haag.
Doorrijden op versleten spoor is vanuit veiligheidsoogpunt onverantwoord vanwege de kans op ontsporingen, legt de HTM uit. 'Als er daar iets mis gaat, ontstaan grote opstoppingen.'

Slijtvast

De oude sporen werden aangelegd toen de RandstadRail - met zijn zwaardere voertuigen - nog niet bestond. HTM vernieuwt deze sporen in twee richtingen met rails van 'extra zware kwaliteit' die meer slijtvast zijn.
De werkzaamheden vinden overdag en 's nachts plaats. Omwonenden zijn hierover per brief geïnformeerd. De HTM gebruikt tijdens de werkzaamheden geluidswerende schermen en belooft continu te controleren of het lawaai de normen niet overschrijdt. De werkzaamheden zouden 23 september afgerond moeten zijn.

Omrijden en overstappen

Met het afsluiten van de tramtunnel vervalt een belangrijke verbinding tussen het noorden en zuiden van de stad. Dit heeft omrijden of overstappen tot gevolg. De binnenstad blijft echter bereikbaar met tram 2, 6 bij halte Kalvermarkt-Stadhuis of tram 16 naar halten Kalvermarkt-Stadhuis, Centrum en Gravenstraat. Tram 1 en bus 22 en 24 stoppen ook bij halte Centrum. Tram 9 en 15 stoppen bij halte Kalvermarkt-Stadhuis.
Op piekmomenten zullen er vijftig mensen tegelijkertijd aan het werk zijn in het gebied. Een groter aantal is volgens de HTM niet mogelijk, omdat de veiligheid gewaarborgd moet blijven. Anders zouden mensen elkaar in de weg kunnen lopen, want de oppervlakte waarop gewerkt wordt, is klein. 'Het wordt werken op een postzegel.'