OM eist werkstraf tegen Haagse oud-agent voor verduisteren bekeuringsgeld

DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie eist woensdag een werkstraf van 200 uur tegen een 41-jarige politieagent uit Den Haag. De man zou tussen maart 2012 en augustus 2013 van drie bekeuringen het geld achterover hebben gedrukt. Hij was toen werkzaam als agent bij het Haagse politiebureau Hoefkade.
De bekeuringen werden uitgeschreven aan een Duitse motorrijder, een Spaanse buschauffeur en een Poolse automobilist. Ze dienden gelijk te worden betaald. In het geval van de laatste gaat het om een boete van zo'n 140 euro. Volgens het OM kwam het geld na betaling nooit in de boeken van de politie terecht.
De agent ontkent dat hij het geld verduisterd heeft. 'Ik werk 21 jaar bij de politie. Voor dergelijke bedragen zet ik mijn carrière niet op het spel', zegt hij tijdens de zitting. Ook verwijst hij naar zijn verleden bij de recherche: 'Ik heb grote zaken gedaan en weleens anderhalve ton in beslag genomen.'
Geheugenklachten oorzaak verkeerde afhandeling
Wat er precies gebeurd is, kan hij zich niet meer goed herinneren. De drukte, de vele spoedmeldingen en zijn geheugenklachten, veroorzaakt door een depressie, voert de agent aan als reden voor een verkeerde afhandeling van de bekeuringen.
Het OM ziet dat anders. Volgens hen zijn er naast de drie boetes, 'meerdere' bekeuringen gevonden waarvan het geld niet in de boeken van de politie stond. 'Dat sterkt mijn overtuiging dat hier toch sprake is geweest van verduistering' , zegt de officier van justitie, die een werkstraf eist van 200 uur.
Envelop in kast
De zaak kwam aan het rollen toen collega's van de verdachte een envelop in zijn kledingkast op werk vonden. Inmiddels sleept de zaak al zeker drie jaar. 'Dit hangt als een molensteen om mijn nek', zegt de verdachte. Hij is niet meer werkzaam bij de politie. Volgens eigen zeggen heeft hij ook niks meer van het korps gehoord. 'Mijn uniform hangt nog thuis in de kast.'
Volgens de advocaat is 'bijna alles wat mis kan gaan misgegaan' bij het onderzoek. Zo had de collega van de verdachte nooit zomaar in zijn kast mogen kijken. Daarbij zegt de advocaat dat het feit dat het geld er niet is, niet betekent dat het verduisterd is. 'Het kan zijn dat er niet goed is gezocht.' Hij vraagt dan ook om vrijspraak.
Getrouwd in uniform
Als iedereen zijn verhaal heeft gedaan krijgt de verdachte het laatste woord. Het OM verwijt hem de eer van de politie te hebben geschaad. Dat wil hij graag rechtzetten. 'Niemand doet dit zoveel pijn als mijzelf. Ik ben getrouwd in uniform', zegt hij tegen de rechters, met zijn trouwfoto in zijn hand.