Bedienden van diplomaten worden uitgebuit

Ambassade Koeweit
Ambassade Koeweit (Foto ANP)
DEN HAAG - Bij het ministerie van Buitenlandse Zaken hebben de afgelopen vijf jaar 26 bedienden van diplomaten bij ambassades en internationale organisaties melding gemaakt van uitbuiting. Het gaat om onderbetaling, slechte arbeidsomstandigheden en ‘ongewenste omgangsvormen’. Dat schrijft de Volkskrant donderdag op basis van documenten die ze hebben verkregen met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur.
Het minsterie wil niet aan de krant zeggen om welke ambassades het gaat. Duidelijk is dat het gaat om veertien ambassades gaat. Ook zijn er meldingen binnengekomen van misstanden bij het Internationaal Strafhof en het Europees Octrooibureau.  
Non-profit organisatie Fairwork zegt wel te weten om welke ambassades het gaat, namelijk die van Saoedi-Arabië, Koeweit, Verenigde Arabische Emiraten, Qatar, India, Bolivia en Ghana. De bedienden wonen vaak in het huis van hun werkgever en verkeren daardoor in een ´extreem kwetsbare situatie´. Ze werken meestal als huishoudelijke hulp, kinderoppas, ober of kok. De ambassade van Saoedi-Arabië was niet bereikbaar voor commentaar. De overige ambassades hebben meer tijd nodig voor een reactie.  

Onaantastbaarheid

In oktober was er al aandacht in de Tweede Kamer voor het probleem. Daarbij werd van 'moderne slavernij' gesproken.
Diplomaten genieten immuniteit door het Verdrag van Wenen, waardoor ze een zekere onaantastbaarheid genieten. Maar Buitenlandse Zaken neemt klachten over werkomstandigheden naar eigen zeggen 'zeer serieus'. Als dat echt nodig is, neemt het ministerie contact op met de ambassade om de diplomaten erop te wijzen dat ze de Nederlandse wet wel degelijk dienen te respecteren.

Controle

In ernstige gevallen kunnen privileges worden ontnomen, al is dat nog nooit gebeurd. Bij ernstige delicten kan worden gevraagd om opheffing van de immuniteit.
Buitenlandse Zaken probeert controle uit te oefenen op wie er gaat werken bij een ambassade: deze mensen moeten hun speciale identiteitskaart zelf ophalen bij het ministerie. Ze krijgen dan een brochure met hun rechten.