'Deel van gezin mist' na diefstal unieke Volkswagen Bus uit Hillegom

Het gezin Snijders beleefde 'ultiem geluk' met hun Volkswagen-bus die nu gestolen is
Het gezin Snijders beleefde 'ultiem geluk' met hun Volkswagen-bus die nu gestolen is © Maaike Snijders
HILLEGOM - 'We zijn een gezinslid kwijt.' Zo praat Maaike Snijders over haar gestolen Volkswagen Bus. Zes jaar lang gingen zij en haar gezin met veel plezier met vakantie, totdat de versnellingsbak het begaf. Afgelopen zaterdag bracht het echtpaar hun bus daarom naar een garage in Hillegom, met de bedoeling deze na maximaal zes weken weer op te halen. Maar of ze de bus ooit nog terugzien is onzeker nu deze uit de garage gestolen blijkt te zijn.
Snijders en haar man schaften de Volkswagen Bus van het type T2B Westfalia Berlin uit 1976 in 2010 aan, nadat zij hier lang naar op zoek waren geweest. 'Het is een oldtimer in perfecte staat. Alle onderdelen zijn origineel en er is nergens roest te bekennen. We konden de bus ophalen en zijn er zo mee weggereden', aldus Snijders.
Nadat zij met man en kinderen zes jaar vakantie heeft gevierd met de bus is het nu onzeker of dit ooit nog gaat gebeuren. Tijdens een reparatiebeurt werd de bus, als enige voertuig, van het terrein van de garage gestolen. Volgens Snijders omdat hij 'zo prachtig mooi' is.

Onderdeel van het gezin

De VW Bus was de eerste kennismaking van het echtpaar Snijders met het rijden in een oldtimer. Ze volgden cursussen om de bus bij pech zelf te kunnen repareren. Snijders: 'Al klussend hebben we heel veel werk in deze bus gestoken.'
Het vele werk dat in het opknappen van de bus is gaan zitten en de herinneringen die het gezin heeft aan deze bus maken dat de emotionele waarde die aan deze oldtimer verbonden groot is. Sinds de diefstal mist er volgens Snijders een deel van haar gezin, waar de Marinogele bus volgens haar helemaal bij hoorde. 'We gingen er vaak mee met vakantie en beleefden dan ultieme geluksmomenten,' aldus de trotse eigenaresse van de bus.

Hoop om met de bus te worden herenigd

Snijders blijft goede hoop houden dat zij haar VW, met het kenteken 73-YB-26, terug gaat zien. Er rijden weliswaar meer van dit soort gele busjes rond in Nederland, maar toch gaat het volgens Snijders om een uniek en herkenbaar exemplaar. 'Op de voorkant zit niet de gebruikelijke reserveband, maar een uniek wit Volkswagenlogo. Op de achterkant zitten veel stickers. Bovendien is veel kleurverschil op te merken in de lak van de bus', aldus Snijders, die de hoop op hereniging met de bus niet opgeeft.
Wat bijdraagt aan de hoop die Snijders houdt zijn de vele reacties die zij via sociale media ontvangt. 'De reacties zijn amper bij te houden, maar ik ben druk bezig met alle berichten,' aldus de eigenaresse van de gestolen bus. Volgens haar zitten er tussen de vele reacties concrete aanwijzingen dat de bus als laatste gesignaleerd zou zijn in de buurt van Zwolle.