Familie George Maduro krijgt alsnog versierselen bij de Militaire Willems-Orde

DEN HAAG - De familie van George Maduro, die vrijdag honderd jaar zou zijn geworden, krijgt die dag de Militaire Willems-Orde uitgereikt. George Maduro, overleden kort voor de bevrijding in 1945, was wegens zijn heldendaden in de Tweede Wereldoorlog al postuum onderscheiden in 1946, maar het bijbehorende kruis was nooit uitgereikt. Vrijdag krijgen zijn nabestaanden het kruis uit handen van Marco Kroon, ook drager van de Willems-Orde, meldt het park Madurodam.
Vrijdag staat heel Madurodam op z'n kop. Het attractiepark grijpt de 100e geboortedag van zijn naamgever aan om het verhaal van de Antilliaan George Maduro opnieuw te vertellen. Er verschijnt een biografie, er is de onthulling van een nieuw monument en er wordt een nieuwe film gepresenteerd in een speciaal daarvoor gebouwd theater. Honderden mensen zijn daarvoor uitgenodigd, onder wie nabestaanden van Maduro.
Maduro is de enige Nederlander van Antilliaanse afkomst die de Militaire Willems-Orde heeft gekregen. De orde bestaat uit een oorkonde en een kruisje aan een lint. Hij ontving die postuum in mei 1946 voor zijn leidende rol bij een grote aanval in mei 1940 op een door de Duitsers bezette villa, de huidige villa Dorrepaal in Leidschendam. Na het begin van de bezetting bleef hij actief in het verzet, werd opgesloten, kwam vrij, dook weer onder en werd verraden. In Dachau overleed de 28-jarige Maduro aan een ziekte, vlak voor de bevrijding van het kamp.
Miniatuurstad
De familie richtte later de miniatuurstad Madurodam op om hem te gedenken en zijn naam in stand te houden. Het park trok sinds de opening in 1952 meer dan zestig miljoen bezoekers.