Zorgen om groot distributiecentrum naast containerhaven Alphen aan den Rijn

DEN HAAG - Nedcargo wil naast de containerhaven in Alphen aan den Rijn een groot distributiecentrum bouwen. De hal komt op het te ontwikkelen bedrijventerrein Steekterpoort. Bewoners van het nabij gelegen buurtschap Gouwsluis vrezen voor nog meer overlast.
‘We zijn met de gemeente in gesprek over de aankoop van de grond. Na de zomer hopen we rond te zijn. Dan kan het distributiecentrum er binnen één of twee jaar staan’, zegt Diederik Jan Antvelink van Nedcargo International, voorheen Van Uden Group geheten, de exploitant van de Alphense containerhaven Alpherium. ‘Nu gebruiken we de overslag vooral voor de export van bier naar Amerika. Wij willen de binnenvaartschepen ook gebruiken voor de import van levensmiddelen.’
Voor de verdere distributie in het Groene Hart wil Nedcargo een distributiecentrum bouwen. De containers komen dan over het water met levensmiddelen naar Alphen, en gaan gevuld met bier terug naar Rotterdam. ‘Zo halen we nog eens tienduizend vrachtwagens per jaar van de weg. Milieuvriendelijk goederen aanvoeren’, aldus Antvelink.
Omwonenden houden opnieuw hun hart vast. Eerder klaagden zij over geluidsoverlast van de overslagterminal. Hiervoor loopt een proef waarbij Nedcargo Alpherium BV de containers aan de buitenkant vier hoog mag stapelen. Deze muur van containers moet het geluid binnen het terrein houden. Een verdere uitbreiding zien de bewoners van Gouwsluis niet zitten. ‘Dat distributiecentrum wordt zes tot negen hectare groot en komt tussen de haven en onze huizen’, vertelt Bert Boeters, voorzitter van bewonersvereniging Onder de Hefbrug. ‘Nog meer lawaai en verkeersbewegingen.’
‘We houden ons aan de procedures en de regels. Het betekent geen uitbreiding van Alpherium. Wel extra activiteiten zoals bij elk bedrijventerrein. Maar het gaat ook om werkgelegenheid voor Alphen’, reageert Antvelink. De bewonersvereniging wil de aanvraag van de bouwvergunning afwachten; en dan waarschijnlijk bezwaar aantekenen.