Woubrugs paard Europees kampioen Western Reining

DEN HAAG - De Belg Tom Vandermot is onlangs Europees kampioen Western Reining geworden met zijn paard Colonel WR San Jo uit Woubrugge. En kampioen word je niet zomaar, want in deze tak van paardensport moet een aantal bijzondere oefeningen worden afgewerkt.
Zo moeten er spins worden gemaakt, waarbij het paard tolt rond het achterbeen. Ook moet er een sliding-stop worden gemaakt. Het paard neemt daarbij een grote aanloop en moet aan het einde afremmen met de achterbenen terwijl de voorbenen stapjes blijven maken. En dat is nog niet alles, want bij het Western Reining moet je de teugels loshouden en mag je maar één hand gebruiken.
Juist die spins en sliding-stops maakte tijdens het EK grote indruk op de jury op de Poolse Roleski ranch, waar het kampioenschap plaatsvond. Colonel WR San Jo kan slidings maken tot wel 10 meter en dat is uniek. De twee trainen dan ook elke dag op het maken van die slidings.

Hoge verwachtingen

Als je Europees kampioen bent geworden, dan zijn de verwachtingen bij het wereldkampioenschap automatisch hoger. ‘Dat is een stuk lastiger, want het EK duurt maar één dag. Bij het WK worden de gewonnen geldsommen van het hele seizoen bij elkaar opgeteld en de ruiter met het hoogste prijzengeld wordt wereldkampioen’, legt Vandermot uit.
De Belgische ruiter zou er graag zijn werk van maken: ‘Dat is nu niet mogelijk, daarvoor verdien ik er nog te weinig mee. Maar het is een mooie hobby. Op mijn twaalfde ben ik ooit bij een wedstrijd gaan kijken en was direct verkocht. De 24-jarige Vandermot is naast ruiter hoefsmid in België; ‘een baan die prima te combineren is met de ruitersport.’