Madurodam viert honderdste verjaardag van naamgever Maduro

Madurodam
Madurodam © ANP
DEN HAAG - Attractiepark Madurodam viert vrijdag de honderdste geboortedag van zijn naamgever, de Antilliaan George Maduro. Er verschijnt een biografie, er is de onthulling van een monument en er wordt een nieuwe film gepresenteerd in een speciaal daarvoor gebouwd theater.
Honderden mensen zijn daarvoor uitgenodigd, onder wie George's nabestaanden. De familie van George Maduro krijgt de Militaire Willems-Orde uitgereikt. George Maduro (overleden in 1945) was wegens zijn heldendaden in de Tweede Wereldoorlog al postuum onderscheiden. Vrijdag krijgen zijn nabestaanden de medaille uit handen van Marco Kroon, ook drager van de Willems-Orde.
De jonge student leidde in de oorlog een grote aanval op een door Duitsers bezette villa. De student bleef actief in het verzet, werd opgesloten, kwam vrij, dook weer onder en werd verraden. In Dachau overleed de 28-jarige Maduro aan een ziekte, vlak voor de bevrijding van het kamp.

60 miljoen bezoekers

De familie richtte later de miniatuurstad op om hem te gedenken en zijn naam in stand te houden. Madurodam trok sinds de opening in 1952 meer dan zestig miljoen bezoekers.