Korpschef Nationale Politie reageert met afschuw op lek bij Haags politie

Korpschef van de Nationale Politie Erik Akerboom
Korpschef van de Nationale Politie Erik Akerboom © ANP
DEN HAAG - Erik Akerboom, korpschef van de Nationale Politie, reageert met afschuw op het mollenschandaal bij de politie van Den Haag. 'Het is vreselijk,' zegt de hoogste politieman vrijdagochtend op NPO Radio 1.
kwam naar buiten dat het Openbaar Ministerie onderzoek doet naar een lek bij de politie. Een 28-jarige agent uit het district Waddinxveen/Zuidplas werkte samen met criminele handlangers en speelde belangrijke, drugsgerelateerde informatie aan hen door. De agent werd in juni al aangehouden. Donderdag is zijn voorrarest verlengd.
Het lek is hard aangekomen binnen de organisatie. 'Dit heeft impact,' zegt Akerboom 'Het is niet alleen vervelend voor de samenleving, maar ook voor de collega's. Ieder incident is er een om een vergrootglas op te zetten. Helaas komen dit soort grote incidenten voor.'

Screenen


Volgens Akerboom worden agenten al met regelmaat gescreend, maar is dat niet de oplossing om lekken in de toekomst te voorkomen. 'Alle agenten worden één keer in de vijf jaar gescreend, maar daarmee voorkom je niet alles.'
'We vragen collega's daarom elkaar altijd scherp in de gaten te houden en dingen te melden.' Vorig jaar kwamen 1200 meldingen van incidenten binnen bij de korpsleiding.