Schutter weet niets meer van dodelijke schietpartij Ypenburg in Den Haag

DEN HAAG - De man die in februari Dyniël doodschoot in Ypenburg, weet daar niets meer van. Dat stelt zijn advocaat. Ricky G. kan zich van de schietpartij niets herinneren. En ook niet dat hij vlak daarvoor klappen heeft gehad.
Dyniël (28) wordt op 16 februari
in de Haagse wijk Ypenburg. Daar woont Ricky G. (32), die is getrouwd met de ex van Dyniël. Omdat het kind van Dyniël bij zijn moeder woont -en dus bij Ricky G. in huis-, zijn er al jaren spanningen volgens Ricky's advocaat Pieter Hoogendam. 'Over de omgang, over het ophalen, al dat soort scheidingsperikelen.'
Hoogendam stelt dat Dyniël al vaker bij Ricky aan de deur was geweest om ruzie te maken. Die middag is hij er ook; wanneer Ricky G. thuiskomt en uit zijn auto stapt, komt Dyniël al met grote passen op hem aflopen. Hij verkoopt Ricky een paar klappen. 'Er was vaker ruzie geweest, maar dit was de eerste keer dat er fysiek geweld werd gebruikt', zegt Hoogendam. De (ex-)schoonmoeder haalt het duo uit elkaar. Ricky G. haalt nog zijn kind uit de auto en gaat dan naar binnen. Dyniël druipt af richting zijn eigen auto.

Schoten gelost

Maar dan komt Ricky G. weer naar buiten, vertelt Hoogendam. 'Hoe lang er precies tussen heeft gezeten weet ik niet precies, maar hij is maar kort binnen geweest. En nu kwam hij met een wapen naar buiten.' Dyniël was nog maar net terug zijn auto ingepraat door de schoonmoeder, maar stapt nu weer uit. De vrouw van Ricky G. belt in paniek de politie, dat het weer mis is.
Dan lost Ricky een paar schoten. 'Eén is er door het lichaam van het slachtoffer gegaan', legt de advocaat uit. Hij wijst onder zijn beide armen, 'zo, dwars erdoor.' Dyniël overlijdt ter plekke. Ricky G. wordt bij het Wethouder Fischerplantsoen aangehouden door de politie.

Meteen geheugenverlies

Nog geen drie uur na het schieten wordt Ricky door zijn advocaat bezocht in de cel voor een vertrouwelijk gesprek. 'Hij wist toen al niets meer van het schieten', vertelt Hoogendam vrijdag aan de rechtbank op een pro-formazitting. 'Ik mag daarover nu wel uit de school klappen, want het is best relevant. Hoe had hij bijvoorbeeld op Dyniël geschoten? Hij kon mij al die dingen, zo kort na het gebeuren, ook niet vertellen.'
'Daarom heb ik er ook meteen op gehamerd: haal hier als de wiedeweerga een psycholoog bij.' Volgens Hoogendam is het bijzonder dat Ricky zelfs zo kort erna niets meer weet. 'Normaal zou je dan nog wel iets moeten herinneren.' Maar de deskundigen concluderen dat er van dissociatie, dus dat Ricky tijdens het schieten zogezegd buiten zichzelf was, geen sprake kan zijn.

Vechtpartij als trigger

Hoogendam wil weten hoe de deskundigen tot die conclusie zijn gekomen. 'In het rapport staat dat Ricky geen dissociatieve stoornis heeft, omdat daarvan in het verleden ook nooit sprake is geweest', houdt de advocaat de rechtbank voor. 'Ik denk dat met mijn boerenverstand: voor alles is een eerste keer. Dit kan toch niet de graadmeter zijn?' De rechtbank bepaalt uiteindelijk dat Hoogendam de deskundigen binnenkort mag ondervragen over hun bevindingen.
De vechtpartij, kort voor het schieten, kan volgens de advocaat een trigger zijn geweest voor de dissociatie. 'Dat cliënt vervolgens heeft geschoten, daarover bestaat geen twijfel', aldus Hoogendam. 'Dat kunnen we met zijn allen best vaststellen. Het is alleen de vraag of hij op het moment van schieten zijn eigen wil heeft bepaald of kon bepalen.'