ANWB Alarmcentrale in Den Haag overspoeld met vragen couppoging Turkije

Tank op de snelweg in Istanbul
Tank op de snelweg in Istanbul © ANP
DEN HAAG - De ANWB Alarmcentrale is in de nacht van vrijdag op zaterdag overspoeld met telefoontjes, zowel van Nederlanders die in Turkije zitten als van mensen die er nog naartoe gaan.
De meesten vragen zich af of het nog wel veilig is om in Turkije te zijn na de couppoging van een groep militairen. Volgens een woordvoerder van de ANWB is het lastig op dit moment antwoord te geven op die vraag, in veel gevallen zullen mensen de ontwikkelingen moeten afwachten.
Er hebben zich nog geen Nederlanders gemeld die door de onrust in Turkije in problemen zijn gekomen. In de loop van zaterdagochtend droogde het aantal telefoontjes op, aldus een woorvoerster.

Tientallen doden bij couppoging in Turkije

Bij een poging van een deel van het leger om de macht in Turkije over te nemen zijn vrijdagavond en vrijdagnacht zeker 265 mensen om het leven gekomen. De Turkse premier Yildirim zegt dat onder de doden zeventien politiemensen zijn.
Er vielen slachtoffers in Istanbul en Ankara. Het hoofd van de nationale politie zegt dat zijn mensen de situatie in de grootste stad van het land onder controle hebben.

Zaterdagochtend wordt er nog gevochten

Jachtvliegtuigen hebben in de buurt van het presidentieel paleis bommen afgeworpen, meldt tv-zender NTV. Aan de rand van de hoofdstad is een helikopter van de coupplegers uit de lucht geschoten. Bij het parlement zouden zaterdagochtend nog vuurgevechten gaande zijn.
Toch lijkt de coup mislukt. President Erdogan heeft aangekondigd dat hij het leger zal zuiveren. De verraders zullen een hoge prijs betalen, zei hij. Ook heeft hij een nieuwe opperbevelhebber aangesteld.

Ambassade: couppoging verijdeld

‘De ontwikkelingen in Turkije afgelopen nacht waren een poging de democratisch gekozen regering in Turkije omver te werpen. Deze poging is door het Turkse volk in eenheid en solidariteit verijdeld. Onze president en regering hebben de controle.’ Dat liet de Turkse ambassade in Den Haag zaterdag weten in een verklaring.
‘De Turkse strijdkrachten waren niet als geheel betrokken bij de poging tot staatsgreep. Deze werd uitgevoerd door een kliek binnen de krijgsmacht en kreeg een welverdiende reactie van onze natie’, aldus de ambassade in Den Haag.