'Straatje van Vermeer' verlaat zijn geboorteplaats Delft met bezoekersrecord

DELFT - Het doek is gevallen voor het Straatje van Vermeer. Het schilderij verhuist maandag weer naar Amsterdam. De afgelopen maanden was het pronkstuk van Johannes Vermeer (1632-1675) te bewonderen in museum Het Prinsenhof in Delft, waar een recordaantal van ruim 55.000 mensen het schilderij zag.
Maandagmorgen werd het meesterwerk zorgvuldig ingepakt en getransporteerd naar de hoofdstad. 'Het Straatje' hangt normaal in het Rijksmuseum in Amsterdam en wordt zelden uitgeleend. Maar speciaal voor de tentoonstellling
kwam het wereldberoemde schilderij op 25 maart naar Delft. 'Zo'n 55.000 bezoekers hebben het werk gezien', vertelt museumdirecteur Patrick van Mil. Het is volgens hem een recordaantal voor een tentoonstelling in Het Prinsenhof. 'Dat is veel meer dan verwacht. We zijn overdonderd door het succes. We gaan het Straatje van Vermeer zeker missen.'
Het was voor het eerst sinds zestig jaar dat een werk van de kunstenaar uit Delft ook daadwerkelijk te zien was in zijn eigen geboorteplaats. Vermeer voltooide het meesterwerk omstreeks 1658. Volgens een historicus is de straat op het schilderij de Vlamingstraat in Delft.  

Hoge beveiligingskosten

In de aanloop naar de laatste week van de tentoonstelling mochten de bezoekers zondag 10 juli gratis naar Museum Prinsenhof. Zo'n 1300 bezoekers gaven daar gehoor aan.
Met de komst van het beroemde schilderij moest de beveiliging flink worden opgeschroefd. Deze kosten vielen hoger uit dan gedacht: in plaats van 600.000 euro, bleek dit 2,2 miljoen euro te zijn. Raadsleden voelden zich hierover bedonderd.