Olympische Spelen lonken alsnog voor waterpolosters bij schorsing Rusland

Arno Havenga op het OKT in Gouda.
Arno Havenga op het OKT in Gouda. © Orange Pictures
DEN HAAG - De Nederlandse waterpolosters worden mogelijk op zeer korte termijn alsnog toegevoegd aan TeamNL voor de Olympische Spelen komende maand in Rio de Janeiro. De ploeg van bondscoach Arno Havenga is de eerste reserve voor Rio 2016. Indien het Internationaal Olympisch Comité (IOC) overgaat tot een algehele schorsing van Rusland vanwege het omvangrijke dopingschandaal, mag Oranje de opengevallen plaats innemen.
Havenga liet dinsdag in De Telegraaf weten dat hij voor de zekerheid alvast maar een programma voor de nationale ploeg heeft opgesteld indien het IOC de Russen daadwerkelijk in de ban doet. Het hoofdbestuur van het IOC houdt dinsdag spoedberaad naar aanleiding van de schokkende conclusies in een rapport van de Canadese jurist Richard McLaren over de systematische dopingfraude door de Russen bij de Olympische Spelen van Sotsji 2014.
De nummer twee van het WK in 2015 greep eerder dit jaar twee keer naast het olympische ticket. Eerst bij het EK in Belgrado (tweede) en later bij het olympisch kwalificatietoernooi in Gouda. Door een dramatische nederlaag in de kwartfinales van het OKT tegen Spanje (7-10) was Oranje formeel uitgeschakeld voor Rio 2016. De Nederlandse ploeg knokte op aandrang van Havenga echter door en stelde voor eigen publiek op karakter alsnog de vijfde plek veilig met twee overwinningen, goed voor een rol als eerste reserve voor het olympisch toernooi.

'Mentaal frisser dan ooit'

Volgens Havenga is zijn ploeg - met onder anderen Sabrina van der Sloot (Gouda) en Isabella van Toorn (Hazerswoude) - fit genoeg om bij Rio 2016 waardig te kunnen presteren. 'Als ik het zo inschat zitten we op 70 procent van ons kunnen. Mentaal zijn we in elk geval frisser dan we ooit hadden kunnen zijn. We hebben straks helemaal niets te verliezen.'