Reinier de Graaf ziekenhuis Delft houdt eigen vierdaagse: Geen uitvallers

DELFT - Ruim dertig patiënten liepen woensdag hun eigen versie van de Nijmeegse Vierdaagse in het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft. In stukken van 50 meter - in plaats van 50 kilometer - kunnen patiënten sinds dinsdag hun eigen Delftse vierdaagse lopen. En daar is de hitte een minder groot probleem dan in Nijmegen: er zijn geen uitvallers.
Op de vijfde etage van het ziekenhuis is
ingericht. Inclusief stempelkaart, blarenpost, muziek en enthousiast publiek. En natuurlijk de gebruikelijke gladiolen bij de finish.
'Ik heb geen blaar, maar ik wil toch graag een pleister', zegt een patiënt terwijl ze met een pijnlijk gezicht gaat zitten. 'Ik ben eigenlijk helemaal niet sportief, maar deze vierdaagse vind ik top.' En daar gaat het de fysio- en ergotherapeuten die de vierdaagse hebben georganiseerd ook om. Zo krijgen patiënten die veel op bed liggen toch beweging, en dat vermindert het risico op complicaties tijdens en na ziekenhuisopnames.

Wandelen met zuurstoftank

'Ik neem even een break, want ik heb nu vier keer 50 meter gelopen. Dat lijkt niet veel, maar ik moet toch een beetje opletten met mijn zuurstoftank en de zware operatie die ik net heb gehad', vertelt Aad Borsboom. Hij was vroeger een echte wandelaar: zes keer liep hij de vierdaagse in Nijmegen uit. 'Maar nu ben ik blij met deze vier rondjes van 50 meter!'
Ook Coby Marijt gaat er helemaal voor, vertelt zij aan de verslaggever van Omroep West: 'Ik wil graag op tv, dus speciaal daarom stap ik uit mijn rolstoel en ga ik achter de rollator verder!' Ook donderdag en vrijdag wordt er nog gelopen in het ziekenhuis.