Vervolging 'dode' jihadist die actief was in Haagse Schilderswijk gestopt

Vrouwe justitia.
Vrouwe justitia. © archief Omroep West).
DEN HAAG - Een 25-jarige jihadist die werd verdacht van opruiing en belediging tijdens de rellen op 24 juli 2014 in de Haagse Schilderswijk, wordt niet meer vervolgd. De man is hoogstwaarschijnlijk omgekomen tijdens een zelfmoordaanslag in de Iraakse stad Fallujah. De rechtbank in Den Haag heeft woensdag besloten dat justitie de strafzaak moet staken.
Er zijn volgens de rechtbank meerdere redenen om aan te nemen dat de man is overleden. De man is in augustus 2014 naar Irak gereisd om zich vermoedelijk bij Islamitische Staat (IS) aan te sluiten. Begin 2015 kwamen berichten naar buiten dat een Nederlandse jihadist in het Iraakse Fallujah een zelfmoordaanslag had gepleegd.
Ook is er een internetvideo van hem verschenen, genaamd 'Dit is mijn wilsbeschikking'. Daarin lijkt hij zich op te maken voor het martelaarschap en heeft hij het over 'de laatste daad', wat duidt op zelfmoord in de naam van Allah.

Niets meer vernomen

Anderhalf jaar is verstreken zonder dat er iets van de man is vernomen. Volgens de rechtbank is er geen enkele aanwijzing dat hij nog leeft.