Universiteit Leiden veroordeelt het ontslag van 1.577 decanen in Turkije

Academiegebouw
Academiegebouw Leiden
LEIDEN - De Universiteit Leiden heeft haar steun uitgesproken voor de docenten in Turkije. In de nasleep van de couppoging van 15 juli ligt de openbare sector onder vuur. Niet alleen bij het leger, ook in het onderwijs zijn inmiddels veel werknemers geschorst - ruim 15.200. 'Je denkt elke dag maar weer dat dit niet waar kan zijn', zegt Rector Magnificus Carel Stolker in een verklaring.
Volgens de krant Hurriyet heeft de Turkse raad voor hoger onderwijs YÖK het gedwongen ontslag van 1.577 universiteitsdecanen aangekondigd. De Universiteit Leiden veroordeelt dit scherp. 'Wij zijn ten diepste begaan met hun lot en bieden onze steun waar dat maar mogelijk is. Het land heeft nu meer dan ooit vrijheid van denken en vrijheid van meningsuiting nodig. We zullen er alles aan doen om de uitstekende banden met al onze Turkse partners te behouden', schrijft Stolker op de website van de universiteit.
Ook de Europese Vereniging van universiteiten EUA, waarvan de Universiteit Leiden lid is, veroordeelt in een verklaring de ontwikkelingen in Turkije. 'In reactie op de militaire coup is er wereldwijd en unaniem steun voor de democratisch gekozen regering van Turkije. De genomen maatregelen gaan echter in de verkeerde richting. Meer dan ooit heeft Turkije vrijheid van meningsuiting nodig en een publiek en open debat zoals dat wordt bevorderd door de sterke universitaire sector van het land', aldus de EUA in een verklaring.