Jongeren in Leiden maken een theaterstuk in één week

De toneelmakers komen uit Leiden, Duitsland en Polen
De toneelmakers komen uit Leiden, Duitsland en Polen
DEN HAAG - Tientallen jongeren uit Leiden, Duitsland en Polen oefenen deze week in het Leids Volkshuis voor een bijzondere theatervoorstelling. Ze kennen elkaar niet of nauwelijks en toch moet er zaterdag een voorstelling van anderhalf uur op de planken staan. En dat is een hele uitdaging.
Iedere dag oefenen ze wel een paar uur. De jongeren krijgen zelf veel inbreng in het uitwerken van het theaterstuk, maar worden daarbij wel begeleid door professionals van het Leids Volkshuis.
'Dit is een cadeautje om te mogen doen', zegt regisseuse Britt Fievez. 'Ik kan hier mijn creatieve ei helemaal in kwijt.'

Internationaal toneelstuk

De jongeren zijn tussen de 10 en 21 jaar oud en houden allemaal van dans en toneel. Sommigen hebben eerdere jaren ook al meegedaan, maar dit jaar zijn er voor eerst ook buitenlandse jongeren uit Duitsland en Polen. En dat spreekt de Leidse jongeren wel aan.
'Ik vind het leuk dat het zo internationaal is', zegt een meisje. 'Ik kan nu goed mijn talen oefenen.' De jongeren uit Leidse zustersteden Torun en Bonn slapen bij de Leidse jongeren thuis.
De voorstelling is aanstaande zaterdag twee keer te zien in het Leids Volkshuis, om 17.00 uur en om 19.30 uur. Een kaartje kost 7,50 euro.