800 populieren gekapt in Den Haag

© Gemeente Den Haag
DEN HAAG - Er worden zo'n 800 populieren gekapt in Den Haag. Volgens de gemeente blijkt uit onafhankelijk onderzoek dat de bomen van zo’n slechte kwaliteit zijn dat ze een gevaar vormen voor de omgeving.
Langs de Haagse straten en lanen staan ongeveer 7.000 populieren die aan het einde van hun leven zijn. De bomen zijn vooral in de jaren 60 en 70 geplant om de stad snel een groene uitstraling te geven. Populieren staan bekend om hun snelle groei, maar gaan relatief ook eerder dood. En de takken breken vaker af dan bij andere boomsoorten.
Ook als populieren aan het einde van hun levesduur zijn, blijven ze doorgroeien. 'Daardoor lijken de bomen erg gezond', aldus de gemeente. Maar dat zijn ze dus niet. De oude populieren zorgen volgens de gemeente voor 'onaanvaardbare risico's'. 'Al bij een flinke windvlaag kunnen er grote takken afbreken.' Snoeien is geen 'effectieve oplossing'.    

Kap al begonnen

De kap van de populieren is in Scheveningen al begonnen. Later volgen de andere stadsdelen. Eind 2014 zijn al honderd populieren vervangen. De gemeente plant ter vervanging nieuwe bomen. Dat kunnen populieren of andere boomsoorten zijn. Volgens de gemeente komen de bomen zoveel mogelijk op dezelfde plaats terug.