'Snel kappen 800 populieren in Den Haag niet nodig', Stadspartij wijst op rapport

© Gemeente Den Haag
DEN HAAG - Het op korte termijn kappen van 800 populieren in Den Haag is niet nodig. Dat benadrukt Gerwin van Vulpen van de Haagse Stadspartij. Hij wijst op een rapport dat op verzoek van de Bomenstichting Den Haag door een onafhankelijke boomexpert is opgesteld. Daaruit blijkt dat het veiligheidsrisico dankzij een recent uitgevoerde snoeibeurt sterk is afgenomen.
Volgens de gemeente zijn de bomen aan het
en van zo’n slechte kwaliteit dat ze een
vormen voor de omgeving. De bomen zijn vooral in de jaren zestig en zeventig geplant om de stad snel een groene uitstraling te geven. Populieren staan bekend om hun snelle groei, maar gaan relatief ook eerder dood. En takken van populieren breken vaker af dan takken van andere boomsoorten.
De gemeente spreekt van 'onaanvaardbare risico's' en daarom zou 'snoeien geen effectieve oplossing' zijn. Volgens Van Vulpen laat het onderzoek van de Bomenstichting zien dat de kap 'zonder extra kosten ook over een langere periode gefaseerd uitgevoerd kan worden'. 'Dan vind ik het onbegrijpelijk als de wethouder geen extra inspanning wil leveren om het groene karakter van onze stad wat meer te koesteren.'