Broer en zus Koogje uit Delft winnen het NK Pétanque mix

DELFT - Josefien en Kees Koogje uit Delft hebben samen het Nederlands Kampioenschap Pétanque in de categorie mix gewonnen. Voor Kees Koogje was dit zijn vijfde zegen op het NK mix, maar voor zijn zus Josefien was dit haar eerste op de NK mix.
Pétanque is de officiële naam voor de sport die in de volksmond  jeu de boules wordt genoemd. 'Het is eigenlijk een verzamelnaam voor meerdere balsporten, maar het zou hierbij ook kunnen gaan om bowlen', legt Josefien uit. 'Pétanque is de officiële naam voor de sport, maar daar zijn mensen minder bekend mee, dus als ik de sport aan mensen uitleg noem ik het soms ook jeu de boules.'
Het spel wordt per team met zes ballen (boules) gespeelt. Daarbij is het de bedoeling dat de ballen zo dicht mogelijk bij het kleine balletje (but) komen te liggen. Wanneer een boule het dichtst bij het but ligt telt dit als een punt en per ronde heeft het team in totaal zes kansen. Het team dat als eerste met 13 boules heeft gewonnen wint de wedstrijd.

Ongekend succes

De afgelopen vier jaar won Kees Koogje de NK-titel in de mix met andere vrouwen. 'Nadat hij jaren met een goede vriendin van ons speelde gunde hij mij de titel en vroeg hij mij om mee te gaan naar de NK', vertelt Josefien. Volgens zijn zus is het geheim dat hij altijd tien stappen vooruit denkt. Omdat hij tactisch zeer sterk is laat ik hem ook alle beslissingen nemen tijdens een wedstrijd', zegt Josefien.
Josefien had wel verwacht dat ze zouden winnen, vertelt ze zelfverzekerd. 'Eigenlijk had ik het wel verwacht, want mijn broer is ontzettend goed.' Kees Koogje heeft namelijk al vijftien keer een NK-titel op zijn naam mogen schrijven. In november doet Kees Koogje mee het Europees Kampioenschap en in 2017 gaat hij naar het Wereldkampioenschap. Ook Josefien speelt internationaal, in september gaat zij naar het EK voor vrouwen.
OOK EEN KAMPIOEN? MELD JE AAN!