TU Delft ontwikkelt airbag voor vallende ouderen

DELFT - Een airbag moet in de toekomst voorkomen dat ouderen hun heup nog breken als ze vallen. Aan de TU Delft ontwerpen ze momenteel zo'n airbag. Het idee is dat die ouderen beschermt als ze vallen. Zodat er minder mensen naar het ziekenhuis moeten.
80.000 ouderen komen in Nederland jaarlijks op de spoedeisende hulp terecht nadat ze zijn gevallen. Ruim 2.600 senioren overlijden als gevolg van een val. De airbag draag je als een riem en die moet bescherming bieden. Sensoren meten bewegingen van de drager. Heike Vallery van de TU Delft ontwikkelt de airbag samen met het bedrijf WOLK uit Den Haag.
De Algemene Nederlandse Ouderen Bond (ANBO) vindt het initiatief 'sympathiek', maar is ook kritisch over het hulpmiddel. De belangenorganisatie vindt het bedrag van 450 euro te hoog. Daarnaast vraagt de bond zich af of hij wel praktisch is, want wat is het effect ervan als een ouder iemand achterover of voorover valt? De ANBO ziet meer in aanpassingen van ouderenwoningen.

Druk op eerste hulp

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) is positiever over de airbag voor ouderen die ten val komen. 'Het is een mooi middel en alleen maar welkom, want de druk op de spoedeisende eerste hulpposten wordt steeds groter', zegt een woordvoerder. De NVZ laat weten dat er onderzoek wordt gedaan of er verband is tussen ouderen die langer thuis blijven wonen en de toegenomen drukte op de eerste hulpposten.
De airbag moet eind van dit jaar op de markt komen. De onderzoekers beloven dat het ietwat lompe prototype uiteindelijk een gracieus model wordt.