Rechtbank haalt streep door proef met drank bij kapper of kaasboer

Wijn bij de groenteboer mag niet meer
Wijn bij de groenteboer mag niet meer © Omroep West
DEN HAAG - De rechtbank in Utrecht verbiedt de proef met wijn bij de visboer, jenever bij de kapper of bier in de boekenwinkel. De rechtbank deed vandaag uitspraak in een zaak van de Slijtersunie tegen de gemeente Nieuwegein. Dat is één van de plaatsen waar wordt geëxperimenteerd met de verkoop van alcohol buiten de slijterij om.
Ook
en
horen bij de 36 gemeenten die meedoen aan de proef. In Den Haag zijn zeven winkels waar de branchevervaging oogluikend wordt toegestaan. Maar omdat het wettelijk niet mag probeert de Koninklijke SlijtersUnie (KSU) met verschillende rechtszaken de proef te laten stilzetten.
Eerder ving de KSU bij de Haagse rechtbank bot in een zaak tegen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. De rechtbank hier vond de VNG geen partij en oordeelde dat er per deelnemende gemeente een aparte rechtszaak moest worden gevoerd. Vanwege geldgebrek kon de KSU dat niet bij alle 36 gemeenten doen, daarom werd Nieuwegein uitgekozen.

'Gemeente gaat niet er niet over'

De rechtbank in Utrecht oordeelt nu dat de gemeente zich aan de wet moet houden, en voor 11 oktober handhavend moet optreden. Ook kan het niet zo zijn dat een gemeente de regels gaat bepalen, dat moet de landelijke overheid doen, aldus de rechter. Dat die de wet binnenkort zal veranderen zit er niet in, want staatsecretaris Van Rijn van Volksgezondheid is tegen de proef zoals de gemeenten die nu laten uitvoeren.
Wat de uitspraak voor gevolgen heeft voor Delft en Den Haag is nog niet duidelijk.