Verslaggever loopt zo het terrein op van kernreactor TU Delft, raadslid stelt vragen

DELFT - Een verslaggever van Omroep West is vrijdag het terrein opgelopen waar de kernreactor van de TU Delft staat. Er staat een hoog hek om het terrein aan de Thijsseweg, maar dat stond open en er stond geen bewaker bij. 'Ik kon zo doorlopen.'
Verslaggever Anniek Enthoven kon moeiteloos het terrein opkomen: 'Je moet je aanmelden bij de poort, maar het hek stond open. Ik liep het terrein op en toen ik het gebouw in ging, kon ik niet verder vanwege de beveiligde draaideuren. Daar werd ik aangesproken door de beveiliging.' Uiteindelijk werd onze verslaggever verzocht het terrein te verlaten. Eerder vandaag meldde het AD al dat experts zich zorgen maken over de beveiliging van de kernreactor.


'Kwaadwillenden kunnen zo naar binnen'

Gemeenteraadslid Jan Peter de Wit van Onafhankelijk Delft heeft vragen gesteld aan het college over de beveiliging van de reactor. 'Kwaadwillenden kunnen zo naar binnen lopen en eenmaal binnen is het een peulenschil om in het reactor gebouw te komen,' zegt De Wit. Het raadslid vraagt zich af waarom de beveiliging niet strenger is, nu er in Europese landen aanslagen gepleegd worden door terreurgroep IS.

Volgens een woordvoerder van de TU Delft voldoet de beveiliging van de kernreactor aan alle eisen: 'Hoe de beveiliging er precies uitziet, daar doen we geen mededelingen over.' Hij bevestigt dat het hek open staat, 'maar dan ben je nog niet bij de reactor zelf.'

'Geen makkelijk doelwit'

De radioactieve stoffen zitten in een diepe waterbak in het reactorgebouw, en daar staat weer een dikke betonnen muur omheen. Om het gebouw in te komen, heb je een pasje nodig. 'Kortom, geen makkelijk doelwit,' zegt de woordvoerder.

De kernreactor van de universiteit staat er al 50 jaar en wordt gebruikt voor onderzoek naar bijvoorbeeld duurzame energie en medische isotopen voor diagnose en behandeling van kanker.

Deel dit artikel: