Tramtunnel dicht; groot onderhoud tramnetwerk Haagse binnenstad

DEN HAAG - In verband met groot onderhoud aan het tramnetwerk in de binnenstad van Den Haag sluit de HTM vanaf 1 augustus de tramtunnel voor een periode van twee weken De rails worden vernieuwd.
Ook is vanaf zondag het kruispunt Prinsegracht-Brouwersgracht volledig afgesloten. Daar is het spoor na twintig jaar versleten. Ook de verkeerslichten worden aangepakt, door de gemeente Den Haag.
Met het afsluiten van de tramtunnel vervalt een belangrijke verbinding tussen het noorden en zuiden van de stad. Dit heeft omrijden of overstappen tot gevolg.

Omleidingen

De binnenstad blijft wel bereikbaar door te reizen met tram 2 en 6 naar halte Kalvermarkt-Stadhuis of met tram 16 naar de haltes Kalvermarkt-Stadhuis, Centrum en Gravenstraat. Tram 1 en de bussen 22 en 24 stoppen ook bij halte Centrum. Tram 9 en 15 stoppen bij halte Kalvermarkt-Stadhuis.
De werkzaamheden zijn noodzakelijk omdat doorrijden op het versleten spoor vanuit veiligheidsoogpunt onverantwoord is vanwege de kans op ontsporingen, zo legt de HTM uit. 'Als er daar iets mis gaat, ontstaan grote opstoppingen.'
De oude sporen werden aangelegd toen de RandstadRail - met zijn zwaardere voertuigen - nog niet bestond. HTM vernieuwt deze sporen in twee richtingen met rails van 'extra zware kwaliteit', die meer slijtvast zijn.
Tekst loopt door na Tweet.  

Controle op geluidsnorm

De werkzaamheden vinden overdag en 's nachts plaats. Omwonenden zijn hierover per brief geïnformeerd. De HTM gebruikt tijdens de werkzaamheden geluidswerende schermen en belooft continu te controleren of het lawaai de normen niet overschrijdt. De werkzaamheden zouden 23 september afgerond moeten zijn.

Op piekmomenten zullen er vijftig mensen tegelijkertijd aan het werk zijn in het gebied. Een groter aantal is volgens de HTM niet mogelijk, omdat de veiligheid gewaarborgd moet blijven. Anders zouden mensen elkaar in de weg kunnen lopen, want de oppervlakte waarop gewerkt wordt, is klein. 'Het wordt werken op een postzegel.'