Kweker Pijnacker vernietigt waterplanten vanwege Europees verbod

PIJNACKER-NOOTDORP - De wasbeer, beverrat, wolhandkrab en de Syberische grondeekhoorn zijn vanaf 3 augustus verboden in Nederland. Ze staan op een zwarte lijst die de Europese Unie heeft samengesteld. Het is een lijst met namen van 38 zogenoemde schadelijke exotische dieren en planten. Op die lijst staan ook de waterwaaier en de waterhyacint. En juist deze twee planten kweken ze bij Aqua look in Pijnacker. In het familiebedrijf van De Vreede zijn ze in allerijl bezig om de planten te vernietigen.
'We zijn compleet overvallen door het besluit, we werden twee weken geleden op de hoogte gebracht', vertelt Esther de Vreede. 'Een onzinnige maatregel om de waterhyacint te verbieden want onder de 5 graden overleeft hij de winter sowieso niet. Ik kan me voorstellen dat de exoot in Spanje of Portugal waar het veel warmer is dan hier wel een bedreiging vormt voor de andere planten maar daar is hier absoluut geen sprake van.'
'We zijn net verhuisd en hebben een nieuwe kas neer laten zetten speciaal voor de waterhyacint, dat kunnen we nu wel vergeten. We zijn zwaar gedupeerd door het besluit. Dat betekent ook dat we tien arbeidsplaatsen moeten schrappen van de 20 en dat is een bittere pil', vertelt Tom de broer van Esther Vreede

Planten zorgen voor schade

Invasieve exoten zijn planten en dieren die door de mens bewust of onbewust naar Nederland zijn meegenomen. Deze exoten kunnen zich zelfstandig in de natuur handhaven en daar schade veroorzaken. Schade ontstaat bijvoorbeeld doordat deze exotische planten en dieren zo snel groeien dat de binnenlandse soorten worden verdrongen of verjaagd waardoor de kans bestaat dat ze uitsterven.
Voor particulieren of bedrijven die een dier hebben dat niet meer is toegestaan komt een overgangsregeling. Dieren mogen gehouden worden tot hun dood, maar ze mogen niet meer worden verkocht. Ook mag er niet meer mee gefokt worden. Dierenwinkels en tuincentra die aan particulieren verkopen, mogen hun voorraad aan exotische planten en huisdieren nog een jaar verkopen.