Gemeente Den Haag geeft geen paspoorten meer af met vergiet op pasfoto

Een lid van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster in Polen.
Een lid van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster in Polen. © ANP
DEN HAAG - Vooralsnog is er nog geen officieel verbod op een vergiet op je pasfoto of ID-kaart in je paspoort, maar in Den Haag kun je er geen meer krijgen. De rechtbank verbood het maandag, maar omdat 'Pastafarian' Dirk Jan Dijkstra in beroep gaat, is het verbod nog niet definitief.
Een Pastafarian is een aanhanger van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster. Het is een officieel kerkgenootschap en leden van de kerk willen dus ook met hun overtuiging in hun paspoort kunnen staan. De rechtbank Noord-Nederland verbiedt dit nu, omdat het Pastafarisme het dragen van het vergiet niet verplicht. Ook zouden 'commerciële overwegingen en sociale redenen' invloed hebben op het dragen van een vergiet.
In Den Haag is er één iemand die een ID-kaart bezit met een pasfoto waarop hij een vergiet draagt. 'Dat document blijft gewoon geldig, dat is hem hier gelukt, maar het is maar de vraag hoe dat gaat als hij bijvoorbeeld op Schiphol aankomt. Wij zouden hem adviseren een nieuwe te halen', zegt een woordvoerder van de gemeente Den Haag. Nieuwe paspoorten waarbij iemand met een vergiet op de foto staat, worden niet meer afgegeven in Den Haag.

Ook in Leiden een Pastafarian

Ook in de gemeente Leiden is er iemand met een vergiet op zijn foto. De gemeente buigt zich ook over het onderwerp. In een reactie laten zij weten te wachten met een besluit tot er duidelijkheid is.