Gemeente: 'Leidschendam-Voorburg moet vorm van eerste hulp houden'

LEIDSCHENDAM-VOORBURG - Leidschendam-Voorburg moet een vorm van eerste hulp houden, vindt de gemeente. Het ziekenhuis Antoniushove, onderdeel van Medisch Centrum Haaglanden (MCH), sluit vanaf komend jaar de deuren van de spoedeisende hulp. Verschillende partijen steken daarom nu de koppen bij elkaar om te kijken op welke manier de eerste hulp voor Leidschendam-Voorburg behouden kan blijven.
Begin dit jaar gaven zorgverzekeraars het MCH de opdracht de spoedeisende hulp in Leidschendam te sluiten. Reden is dat daar het aantal eerste hulpbezoeken al enige tijd afneemt. Ook gaan de echt acute gevallen - zoals ernstig zieke kinderen, mensen met herseninfarcten en vrouwen die moeten bevallen - al lange tijd naar de andere ziekenhuizen van het MCH, namelijk het Bronovo en het Westeinde in Den Haag. Deze ziekenhuizen zijn daar in gespecialiseerd. Aangezien de zorgverzekeraars kosten willen besparen, sluiten ze een eerste hulppost van het MCH. Sluiting van de spoedeisende hulp van Antoniushove is dan het meest voor de hand liggend.

Maar omdat Leidschendam geen eerste hulppost kan missen, vindt de gemeente, is het idee nu om een soort huisartsenpost op te zetten. Deze vorm van eerste hulp moet op donderdagen, vrijdagen, zaterdagen en op feestdagen actief zijn. Deze 'light-versie' van de spoedeisende hulp wordt namens de gemeente door wethouder Floor Kist (GroenLinks) besproken met de huisartsen, huisartsenvereniging Smash, GGD en MCH.

'Geen taak van gemeente'

De gemeente is bereid om in de buidel te tasten, zodat deze variant door middel van een proef wordt onderzocht. Het uiteindelijke plan voor een eerste hulppost moet worden bekostigd door de zorgverzekeraars, ook al komen die nu juist met de bezuiniging, vindt de gemeente. 'Het betalen van de eerste hulp is namelijk geen taak van de gemeente', zegt wethouder Kist.

De gemeentebestuurder verwacht dat er nog dit jaar een oplossing wordt gevonden voor Leidschendam-Voorburg. Zo moet op het moment dat de spoedeisende hulp van Antoniushove sluit de vervangende variant al in gebruik zijn.