Instellingen

Grote verschillen in tarieven bij ziekenhuizen voor dezelfde medische behandelingen

Archieffoto
Archieffoto

DEN HAAG - Tussen de tarieven die ziekenhuizen in rekening brengen voor dezelfde behandelingen zit soms wel honderden euro's verschil. Ook binnen onze regio verschillen de tarieven soms aanzienlijk, zo blijkt uit informatie die zorgverzekeraar CZ dinsdag openbaar heeft gemaakt.

Voor de

heeft CZ een vergelijking gemaakt van behandelingen tot 885 euro. Die bovengrens is gekozen omdat het maximale vrijwillige eigen risico 885 euro is. Het minimale, verplichte eigen risico is 385 euro.

Van alle ziekenhuizen waar dagbehandelingen tegen migraine worden aangeboden, is het Ikazia ziekenhuis in Rotterdam (546,11 euro) het minst kostbaar. De kosten voor exact dezelfde behandeling liggen in het Haga Ziekenhuis in Den Haag (955,20 euro), Het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer (1107,88 euro) en het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft (1131,74 euro) bijna twee keer zo hoog.

Duur spiraaltje

Een ander voorbeeld: het inbrengen van een spiraaltje kost in het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis in Goes 156,83 euro. In onze regio betaal je aanmerkelijk meer: in Zoetermeerse LangeLand Ziekenhuis kost deze behandeling 348,68 euro en in het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft rekent men 580,02 euro. Ook binnen Den Haag liggen de tarieven ver uiteen: het verschil in kosten tussen Casa Medical (284,62 euro), de Scheveningse polikliniek Prins Willem (326,19 euro) en het Hagaziekenhuis (531,75 euro) is groot.

Voor enkele aandoeningen zijn de behandelingen in onze regio relatief betaalbaar ten opzichte van elders in het land. Zo lopen de kosten voor chemotherapie bij borstkanker in Delft (485,02 euro), Den Haag (515,88 euro) en Zoetermeer (690,79 euro) niet zo hoog op als in Maastricht (1303,46 euro).

Concurrentie

Tegenover RTL Nieuws geef de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen (NVZ) aan niet blij te zijn met de publicatie van de tarieven. Het publiceren van de tarieven is volgens de NVZ slecht voor de concurrentie tussen ziekenhuizen. Ze vrezen dat de prijs van alle behandelingen hierdoor omhoog gaat.