Olympic Experience op Scheveningen bijna klaar

DEN HAAG - Sommigen gaan er misschien voor naar Rio de Janeiro, maar de meesten van ons zullen de Olympische Spelen beleven in Nederland. Maar waarom zou je dat thuis voor de buis doen als het ook op het strand kan? Zaterdag opent de Olympic Experience, naast de Noorderpier op Scheveningen. En daar kun je veel meer doen dan alleen kijken.
De Olympic Experience verrijst rond het beachvolleybalstadion, dat er al sinds het voorjaar staat. Er wordt gebouwd aan partytenten en het zand wordt bedekt met grote platen zodat er gemakkelijk gelopen kan worden. Ook wordt een zogeheten fanpark gebouwd, een ministadion met plaats voor een paar duizend mensen. Er is een podium en er staan twee grote tv-schermen.
'Op de schermen worden alle wedstrijden getoond van de Nederlandse atleten in Rio', vertelt Marnix Drysdale van TIG Sports. Hij is de projectleider van de Olympic Experience. 'Maar vanwege het tijdverschil kunnen we niet alles live laten zien. Daarom zijn er ook optredens gepland van onder andere Maan, Nielson en De Kraaien.'

'Het draait om de sport'

Het draait op dit deel van het strand de komende weken om de sport. 'Er zijn 28 sportbonden die zich presenteren en je kan zelf ook allerlei sporten uitproberen', vertelt Drysdale. 'Denk aan traditionele sporten zoals hockey en volleybal, maar ook karten.' Er wordt verder een speciaal zwembad aangelegd op het strand en er komt ook een zeilbassin.
Hoewel de sport centraal staat in de Olympic Experience mag er ook een biertje worden gedronken. 'Het wordt hier misschien niet het Holland Heineken House, maar we werken wel samen met die brouwer en natuurlijk mag je er eentje nemen', aldus Drysdale.