'Pedo Danny D. was veel eerder ontdekt als politie telefoon had gehackt'

Danny D. en Lisa ontmoetten elkaar op chatsite Hot or Not.
Danny D. en Lisa ontmoetten elkaar op chatsite Hot or Not. © Omroep West
KOUDEKERK AAN DEN RIJN - De politie was Danny D. uit Koudekerk aan den Rijn veel eerder op het spoor gekomen als de telefoon van het meisje dat hij misbruikte door de agenten was gehackt. Dat stelt de gemeente Apeldoorn in een notitie. Het AD citeert hieruit.
De toen 13-jarige Lisa liep in de zomer van vorig jaar 's nachts weg van camping Rabbit Hill in het Gelderse Nieuw Milligen. Ze reed vervolgens met D. mee naar Koudekerk aan den Rijn en die vergreep zich daar
aan haar.  
Lisa's ouders drongen er volgens het AD meteen na haar verdwijning bij de politie op aan haar telefoon te peilen, omdat weglopen niet paste bij het gedrag van hun dochter. De politie wilde volgens de krant afwachten, omdat er jaarlijks duizenden kinderen weglopen en het overgrote deel binnen het etmaal weer terug thuis is. Er waren geen aanwijzingen voor een misdrijf.

Inbreuk op privacy

Volgens de Apeldoornse gemeente-ambtenaren hadden politie en justitie de noodkreet van de ouders ter harte moeten nemen. Zij wisten namelijk dat Lisa Facebookcontact had met iemand. Dit had volgens de ambtenaren boven de inbreuk op de privacy gesteld moeten worden.
Pas na enkele dagen werd besloten de telefoon van het meisje te hacken en werd ze teruggevonden. D. staat volgende maand terecht voor misbruik van Lisa en een Belgisch meisje, het verleiden van zestien andere meisjes en het bezit en maken van kinderporno.