Varend Corso: alles wat je moet weten

WESTLAND - De komende dagen staat het Westland en omstreken helemaal in het teken van het kleurrijkste evenement van Nederland: het Varend Corso. Met in de hoofdrol een bonte stoet van schuiten, versierd met de passie van het Westland: bloemen, planten, groenten en fruit. Drie dagen lang kun je het corso vrijwel overal langs de vaarroute bewonderen. Omroep West zet alles wat je moet weten op een rijtje.
Wie, wat, waar

Het Varend Corso is dit jaar van vrijdag 5 tot en met zondag 7 augustus.
Vrijdag 5 augustus is de Rijnmonddag. Het corso start om 13.15 uur vanaf het Trade Parc Westland in Honselersdijk en vaart via De Lier, Schipluiden, Vlaardingen naar het eindpunt (19.00 uur) in Maasland. Tussen 20.30-22.00 uur kun je tot slot van deze dag kijken naar de Vlootschouw aan de Maassluiseweg in Maasland. Kijk hier voor de exacte locaties van de vaarroute op 5 augustus.  
Zaterdag 6 augustus staat het Westland centraal met als start (11.30 uur) en finish (19.00 uur) het Trade Parc Westland in Honselersdijk. Tijdens deze Westlanddag vaart de stoet onder meer door de wateren van Naaldwijk, ’s-Gravenzande, Monster, Poeldijk, Den Haag en Kwintsheul. In Honselersdijk kun je tussen 20.00 en 22.00 uur genieten van de Vlootschouw. Kijk hier voor de exacte locaties van de vaarroute op 6 augustus.
Zondag 7 augustus staat in het teken van de Delflanddag. Je kunt de vaartuigen dan onder meer bewonderen in De Lier, Schipluiden, Den Hoorn, Delft, Rijswijk en Wateringen. Het corso start (11.00 uur) en finisht (18.30 uur) ook deze laatste dag bij het Trade Parc Westland in Honselersdijk. Kijk hier voor de exacte locaties van de vaarroute op 7 augustus.
Kijk hier voor een overzicht van de routes van alle dagen.

Bert & Ernie varen mee

Het Varend Corso Westland heeft veel verschillende soorten deelnemers: bedrijven, telersverenigingen, dorpen, buurtschappen en gemeenten. Speciale gasten dit jaar zijn Bert, Ernie, Tommie en Elmo. In het kader van het 40-jarig bestaan van Sesamstraat vaart het viertal mee op een speciale Sesamstraatboot. Dus laat je speelgoed staan en schuif gezellig aan.

Trouwen op corsoboot

Deelnemers versieren de vaartuigen op deze 19e editie rond het thema Beeldschoon. Zij hoeven dit jaar voor het eerst niet te kiezen uit vastgelegde titels, maar kunnen het thema naar eigen creativiteit invullen. Nieuw dit jaar is ook dat er vier stellen mogen trouwen op een corsoboot. En of de zon schijnt als zij elkaar het jawoord geven...?

Weer

Tja, kun je die onhandige paraplu dan eindelijk thuislaten de komende dagen? Absoluut! De weersvoorspelling ziet er voor het weekend prima uit. De zon laat zich geregeld zien, het is droog met temperaturen rond de 22 graden.

Met de fiets!

Het Varend Corso Westland trekt elk jaar honderdduizenden toeschouwers. Vorig jaar had het corso een recordaantal bezoekers. Tussen de 500.000 en 600.000 mensen uit binnen- en buitenland stonden langs de kant om de vaartuigen te aanschouwen. Hoe kun je het drukke corso dan het beste bereiken… Pak je fiets of stap je vol goede moed de auto in?
Tijdens het Varend Corso is het rond de route erg druk. De organisatie roept daarom op om zo mogelijk met de fiets te komen. Voordeel is ook dat je de stoet dan makkelijk op verschillende plaatsen kunt bekijken. Er zijn verschillende fietsroutes uitgestippeld. Kijk hier om deze fietsroutes te downloaden.  

Auto

Kom je toch met de auto? Dan doe je er goed aan op tijd te vertrekken. Kijk hier voor de parkeermogelijkheden.  

Varend Corso op Omroep West

Voor de thuisblijvers is het Varend Corso Westland natuurlijk ook op Omroep West te volgen. In samenwerking met WOS Media presenteert Jet Sol een kleurrijke special die op zondag 7 augustus is te zien op tv West (vanaf 13.00 uur en daarna in de herhaling). Sfeerimpressies hoor je zondag 7 augustus tussen 14.00 en 17.00 uur live in het radioprogramma Johan op zondag op 89.3 Radio West.