Onduidelijkheid over lot noodopvanglocaties vluchtelingen in onze regio

© Dennis Kranenburg
REGIO - Het is op dit moment nog onduidelijk wat er gebeurt met de noodopvanglocaties in onze regio. Dat zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) desgevraagd tegen Omroep West. Het COA maakte vorige week bekend dat landelijk circa vijftien noodopvanglocaties sluiten, omdat er steeds minder asielzoekers naar Nederland komen.
'Per locatie gaan we bekijken wat ermee gaat gebeuren', zegt de COA-woordvoerder. 'Voor noodopvanglocaties gelden drie opties. Ze stromen vanzelf leeg omdat de tijdelijke bewoners in asielzoekerscentra (azc's) gehuisvest worden en worden gesloten. De tweede optie is dat ze blijven leegstaan voor als in de toekomst de nood weer aan de man is. Als laatste worden sommige locaties worden omgebouwd tot azc.'
In onze regio staan op dit moment noodopvanglocaties in Rijswijk, Westland, Leiden, Leidschendam-Voorburg en Leiderdorp. De laatstgenoemde locatie stroomt langzaam leeg. 'Daar komen geen nieuwe bewoners meer bij', vult de COA-woordvoerder aan. In de andere vier locaties zit vooralsnog niemand. Het is nog niet duidelijk of daar asielzoekers komen te zitten.

'Dossier vluchtelingen vereist flexibiliteit'

COA-directeur Gerard Bakker gaf vorige week in De Telegraaf aan dat de stroom vluchtelingen continu verandert en dit dossier daarom flexibiliteit vereist. Nu is er ruimte om mensen uit de noodopvang te halen en naar gewone azc's te brengen waar meer faciliteiten zijn, aldus de directeur.
De ROC-locatie aan de Leidsedreef 4 en 6 in Leiderdorp is begin dit jaar omgebouwd tot noodopvanglocatie voor maximaal 320 vluchtelingen. Die groep zou oorspronkelijk hier een jaar blijven, met een mogelijke uitloop van een half jaar.

Noodopvanglocatie asielzoekers

In Rijswijk zouden uiterlijk 1 september in de voormalige Technische Hogeschool aan de Lange Kleiweg voor drie tot vijf jaar 500 asielzoekers gaan wonen. De gemeente Westland wilde 275 asielzoekers opvangen in een hotel aan de De Lierseweg in Wateringen.
Het oude TNO-pand op de Wassenaarseweg in Leiden werd klaargemaakt voor de opvang van 250 asielzoekers voor maximaal een jaar. En de gemeente Leidschendam-Voorburg wilde 200 asielzoekers opvangen in het voormalig zorgcomplex Schakenbosch in Leidschendam.
Lees meer over asielzoekers in Zuid-Holland in ons dossier: omroepwest.nl/dossiers/vluchtelingen