Nieuwerkerker verzamelt meer dan 4000 Olympische souvenirs

DEN HAAG - Petten, postzegels, glazen, knuffels, stropdassen...... Alles wat ook maar iets te maken heeft met de Olympische Spelen belandt in de collectie van Willem Kramer uit Nieuwerkerk aan den IJssel. Hij heeft in de afgelopen dertig jaar zoveel spulletjes bij elkaar verzameld, dat hij onderhand een Olympisch Museum heeft in zijn huis.
Voor een willekeurige bezoeker lijkt het misschien een grote bende, maar Willem Kramer raakt er maar niet over uitgepraat: Zijn verzameling met Olympische Spelen prullaria.  Zijn collectie is zo groot, dat hij een hele kamer inricht met ruim 4000 souvenirs van het prestigieuze sporttoernooi. Een hobby die dertig jaar geleden begint.
De kamer met de spullen moet Willem moet goed onderhouden worden. En daarvoor steekt hij vaak zelf de handen uit de mouwen. ‘Schoonmaken doe ik niet, dat mag hij zelf doen’, zegt echtgenote Ineke. ‘Af en toe stofzuigen kan er nog wel vanaf, maar meer doe ik er echt niet aan.’

Grote verwachtingen

De verwachtingen voor de komende Olympische spelen zijn hoog bij Willem. ‘Ik denk dat we meer medailles gaan halen dan in het recordjaar 2000. Toen keerden de sporters met 24 medailles terug vanuit Australië’, meent Willem.