Kabelmaatschappij Ziggo en telecombedrijf Vodafone mogen fuseren

Ziggo op het shirt van Ajax - Foto Twitter@stefveldkijk
Ziggo op het shirt van Ajax - Foto Twitter@stefveldkijk
DEN HAAG - Kabelmaatschappij Ziggo en telecombedrijf Vodafone Nederland mogen hun krachten bundelen. De Europese Commissie liet woensdag weten geen bezwaren in de samensmelting te zien, op voorwaarde dat Vodafone zijn afdeling voor vaste telefoonlijnen afstoot. Dat had het bedrijf zelf al aangeboden.
Nu Vodafone zijn telecompoot voor vaste lijnen verkoopt 'kunnen de Nederlandse consumenten concurrerende prijzen en een goede keuze behouden', aldus EU-commissaris Margrethe Vestager. Die transactie wordt ook nog beoordeeld door de Europese Commissie.
Overigens had de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de gevolgen van de fusie zelf willen onderzoeken, maar dat wees Brussel af. Wel is in het onderzoek nauw met de Nederlandse waakhond samengewerkt. ACM-bestuursvoorzitter Chris Fonteijn liet in een reactie weten te bekijken of concurrenten nog wel voldoende toegang kunnen krijgen op de netwerken. Mogelijk resulteert dat in een aanscherping van de regels.

Voordeel van 3,5 miljard

Vodafone en Ziggo-moederbedrijf Liberty Global, beide in Londen gevestigd, kondigden in februari aan hun Nederlandse activiteiten samen te willen voegen. Daarmee krijgt Nederland na KPN een tweede speler op de telecom- en televisiemarkt die in het hele land vaste én mobiele diensten kan aanbieden met een eigen netwerk. De samenwerking levert volgens de bedrijven 3,5 miljard euro aan besparingen op.