Anarchisten in Den Haag krijgen mogelijk gebiedsverbod voor deel Schilderswijk

DEN HAAG - Een aantal Haagse anarchisten krijgt mogelijk een gebiedsverbod opgelegd voor een deel van de Schilderswijk. Het verbod geldt voor twee maanden. De 'autonomen Den Haag' melden dat op hun eigen website. De brief is woensdag aan een aantal anarchisten uitgereikt door politieagenten en zou komen van de Haagse burgemeester Van Aartsen.
Aanleiding voor het gebiedsverbod is de 'structurele overlast' waar de autonomen voor zouden zorgen. Het gaat daarbij om het houden van onaangekondigde demonstraties, het verstoren van betogingen, het verstoren van de openbare orde en het plakken van posters.
Daarnaast verwijst de gemeente naar de rellen in de Schilderswijk van vorig jaar, na de dood van Mitch Henriquez, die overleed bij z’n arrestatie tijdens het festival Night at the Park. De gemeente schrijft in de brief dat diverse aan de anti-fascistische actie (AFA) gelieerde personen een opruiende rol hebben gehad daarbij en dat ze meerdere malen de openbare orde hebben verstoord.

Voetbalwet

Het is onduidelijk hoeveel mensen de brief hebben gekregen. De anarchisten denken dat er nog meer brieven zullen worden uitgereikt, maar dat de politie nog niet iedereen heeft gevonden die er één moet krijgen.
De maatregel is gebaseerd op de Voetbalwet, dat is een artikel in de gemeentewet. Die wet is vooral bedoeld om voetbalhooligans een gebiedsverbod voor een stadion op te kunnen leggen en een meldplicht daarbij, maar de wettekst is niet exclusief geschreven op voetbalhooligans en kan dus ook gebruikt worden voor andere evenementen of bijvoorbeeld wijkoverlast.