Vader en zoon uit Pijnacker Europees Kampioen FJ zeilen

PIJNACKER - Rolf en Hugo de Jong uit Pijnacker zijn de trotse winnaars van het EK FJ Zeilen. Tijdens het vier dagen durende kampioenschap in Stellendam werden 12 wedstrijden gevaren. Uiteindelijk wisten vader en zoon slechts met één punt verschil te winnen van de Nederlanders Hylke Sasse en Jori Vermeij.
De 12-jarige Hugo is met deze overwinning het jongste bemanningslid ooit in de FJ klasse die de EK-titel mag dragen. De jonge zeiler heeft een bijzondere prestatie geleverd, aangezien de harde wind het zeilen lastig maakte. Volgens vader Hugo heeft zijn jonge leeftijd ook een voordeel. 'Hugo is natuurlijk nog heel licht en dat maakt de boot sneller. Bovendien verlies je bij kleine foutjes nauwelijks snelheid.'
Vader Rolf de Jong is geen onbekende kampioen. In 2010 behaalde hij ook de Europese titel en in 2012 werd hij wereldkampioen. Deze kampioenschappen won de Jong met zeilster Esther Posthuis.De afgelopen jaren zeilde hij met Guido Sol, maar hij moest wegens ziekte de kampioenschappen aan zich voorbij laten gaan.

Geen hoge verwachtingen

Toen de Jong besloten had om met zijn zoon naar het EK te gaan verwachtte hij niet dat ze zulke hoge ogen gingen gooien. 'Ik had verwacht dat we nog wat te kort zouden schieten. Als je nog maar 12 jaar oud bent is het zeer pittig om vier dagen lang te zeilen', aldus de Jong. Vader en zoon begonnen dan ook achteraan in de wedstrijd, maar klommen iedere dag in het klassement omhoog.
De 45-jarige Rolf is zo goed als geboren op een boot. Toen hij drie weken oud was namen zijn ouders hem mee naar de boot. Het is dan ook niet zo gek dat hij zijn eigen zoon Hugo ook enthousiast probeerde te maken voor zeilen. 'Toen Hugo een jaar of 7 was nam ik hem al mee naar een zeilwedstrijd op het Gardameer.'
OOK KAMPIOEN? MELD JE AAN!